– Det er vel sju-åtte år siden det hele begynte, da vi bodde i Oslo, ikke langt fra kaffeguru Tim Wendelboes kaffebar. Jeg drakk mye kaffe, men visste egentlig ikke hva god kaffe er. Så forvillet jeg meg inn på denne kaffesjappa, og da tenkte jeg at er det virkelig mulig at kaffe kan smake så godt. Wendelboe er flere ganger nordisk mester i kaffebrenning, og også verdensmester i kaffebrygging, sier Halonen.

KJØPTE HÅNDBRYGGER

Han tenkte da at dersom han kjøpte et avansert håndbryggeapparat så ville han vel kunne lage like god kaffe som han fikk hos Wendelboe.

– Jeg kjøpte en type, men vi syntes ikke det ble så veldig god kaffe. Så prøvde vi en annen type, men heller ikke den var vi helt fornøyde med. Min kone elsker god kaffe, men rører ikke noe med ledning. Skal hun koke vann bruker hun kjele, ikke vannkoker. Det var jeg som lagde kaffen hjemme. Det tar jo litt tid med en kaffetrakter eller andre bryggere, så jeg tenkte at det må jo finnes en raskere måte å lage god kaffe på, sier Halonen.

VASKET OPP

Det som kan bli et forretningseventyr startet for alvor etter at de hadde flyttet til Maura. Halonen sto og vasket opp.

– Jeg sto da og vasket en termokanne samtidig med en av de håndbryggerne vi hadde kjøpt. Så hadde jeg såpe og varmt vann i kanna og holdt hånden over mens jeg ristet. Da klarte jeg ikke å holde det tett på grunn av trykket. Så prøvde jeg dette flere ganger, og spurte meg selv om trykket kunne være stort nok til å kunne presse vann igjennom kvernet kaffe og et filter, sier Halonen.

Han ble da ekstra ivrig etter å forske mer, og tok filteret fra den innkjøpte håndbryggeren og limte det fast på termokanna.

– Jeg fikk testet, og vannet ble presset ut på grunn av trykket i kanna. Da begynte tankene å rulle videre, sier Halonen.

PROTOTYPE

Han gikk da videre med sine oppfinnertanker og kjøpte en kopp, stor nok til få plass til filter- og tappeanretning på toppen.

– Min stefar, som er en tusenkunstner, lagde en prototype. Da vi testet kaffebryggeren viste det seg at systemet virket. Noen dager senere, da jeg var i butikken, ringte min kone og fortalte at hun hadde lagd seg kaffe med min oppfinnelse. Da skjønte jeg at hvis hun har lagd kaffe, ja da er det noe ekstraordinært, sier Halonen.

Han tenkte da at Wendelboe, som er importør av en annen håndbrygger, måtte se dette. Han fikk en avtale med ham for å vise oppfinnelsen.

– Etter at han hadde testet den spurte han meg om jeg hadde en forretningsplan. Det hadde jeg jo ikke. Han synes at oppfinnelsen er så god at han nå stiller som ambassadør for produktet, sier Halonen.

Søknaden om patent ble levert 15. desember i fjor, etter mange småjusteringer av detaljer for å få en god og sikker funksjonalitet på kaffebryggeren. Han venter nå på svar om han får patent.

EGEN OPPSKRIFT

– Ideelt sett skal kammeret fylles halvfullt med vann, slik at det blir like deler luft og vann. Det er viktig at man ikke fyller i for mye vann, fordi man skal få nok luft til å presse ut vannet. Når vannet presses gjennom kaffen blir smaken av kaffen trukket ut, sier Halonen.

Hvis man skal ut på tur mener jo mange at kaffe fra kanne eller termos ikke holder samme klasse som nybrygget kaffe. Selv har han funnet sin favorittoppskrift for den perfekte kaffen – i håndbryggeren fyller han i 14 gram nymalt kaffe og tilsetter to desiliter kokende vann.

EGEN OPPSKRIFT

Han forteller at for å sikre en konsistent kvalitet på brygget, bør vannet være så varmt som mulig, helst kokende og ikke under 90 grader

– Deretter er det viktig med hvor lang tid man venter før man slipper ut kaffen. For min smak passer 30 sekunder. Men det som er fint med dette er hver enkelt kan finne sin favorittoppskrift, både med type kaffe, hvor grovt den er malt, og hvor lenge man venter før man fyller kaffen i koppen, sier Halonen.

Han opplyser at oppfinnelsen først skal ut på kickstarter.com, et nettsted for gründere som lanserer nye produkter. Der lanseres produktet mandag.

– Målet vårt er at det skal bli en dagligdags greie. Til og med min mor er i gang med å bruke SteepShot, sier Halonen.

Halonen (51) er selvstendig næringsdrivende, men håper med oppfinnelsen på sikt å skifte til en jobb innenfor kaffebransjen.

Han har sammen med sin kone Yana bodd i Maura i fire og et halvt år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.