Carl Johan besøkte Eidsvoll Verk flere ganger som kronprins og konge. Både på besøk hos Carsten og Erik Anker i 1815, på sin kroningsreise i 1818 og på en norgesreise i 1835.

– Carl Johan bidro sterkt til å skape varig fred i Norden i 1814, etter århundrer med krigstilstand. Fire år senere ble Napoleons gamle general kronet til konge av Norge, og på kroningsreisen besøkte han Eidsvollsbygningen. Vi markerer jubileet med internasjonalt seminar og høytidelig utstillingsåpning i Eidsvollsbygningen 6. september, sier Bård Frydenlund, direktør ved Eidsvoll 1814.

Frakk og soveværelse

Denne høsten får publikum oppleve den spennende historien om den franske revolusjonsoffiseren som ble stamfar til et av verdens lengstlevende kongehus. Man får høre mer om kongens mange møter med nordmenn, og om den spente situasjonen i Norge i årene rett etter 1814.

– Utstillingen er den første i Eidsvollsbygningen etter restaureringen til Grunnlovsjubileet, og står hovedsakelig i fløyen der Carl Johan faktisk bodde under sin kroningsreise. Man får blant annet se den flotte og staselige frakken hans, bli med inn på soverommet og vi har egne rom med flere objekter, portretter og historisk materiale, sier Frydenlund.

LES OGSÅ: Hvor fikk egentlig folk som bodde  i Eidsvollsbygningen maten sin fra?

Utstillingen åpnes av stortingspresident Tone Trøen, den svenske ambassadøren Axel Wernhoff og den franske ambassadøren Jean-François Dobelle og vil vare til og med 31. oktober.

Internasjonale eksperter

Det blir også fagseminar med internasjonalt tilsnitt med forskere fra miljøer i Storbritannia, Frankrike, Sverige og Norge.

– Her blir Carl Johans liv belyst fra ulike sider, og vi får blant annet høre om hans forhold til Napoleon, hans rolle i 1814 og tiden etter han ble konge, sier 1814-direktøren.

Et av høydepunktene han trekker fram er professor Michael Broers fra Oxford University.

– Han er en av verdens fremste Napoleons-biografer. Vi er veldig stolte over å ha fått han til oss, og gleder oss til det, sier Frydenlund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.