Helse Sør-Øst utreder nå framtidig tilhørighet for Kongsvinger sykehus. Spørsmålet, som blant andre helse- og omsorgsminister Bent Høie har stilt, er om det kan være hensiktsmessig å overføre sykehuset med sitt opptaksområde til Ahus. I så fall kan kommunene på Øvre Romerike bli knyttet til Kongsvinger sykehus.

AHUS SPRENGT

Tirsdag kveld orienterte prosjektdirektør i Helse Sør-Øst, Andreas Moan, formannskapet i Eidsvoll om mulighetene.

Nye Ahus ble åpnet i 2008 og er landets største sykehus. Opptaksområdet vokser med 15.000 personer i året, og sykehuset betjener i dag 500.000 mennesker.

– Større bør det ikke bli, mente Moan.

– Løsningen kan da på lang sikt bli å overføre de vanligste pasientbehandlingene til sykehus i nærheten mens spesialhelsetjenesten forblir på Ahus og tar seg av de mer kompliserte tilfellene.

ØVRE ROMERIKE til Kongsvinger

I dag er Nes med i Kongsvingers opptaksområde, men halvparten av pasientene derfra havner likevel på Ahus.

– I framtida kan det tenkes at lokalsykehustjenesten på Kongsvinger utvides med Eidsvoll og resten av Nes, uttalte Moan.

Han trakk også inn de andre ØRU-kommunene.

– Først Nes, og så de andre kommunene på Øvre Romerike, sa han.

SYKEHUSET INNLANDET

Kongsvinger sykehus er i dag en del av Sykehuset Innlandet som dekker Hedmark og Oppland og som i hovedsak er lokalisert rundt Mjøsa.

– Ordførerne i Kongsvinger-området ønsker tilknytning til Ahus, opplyste Moan.

MÅ FYLLE KAPASITETEN

– Men det er store overføringskostnader ved en slik løsning, og da må Kongsvinger bruke kapasiteten sin fullt ut. I dag utnytter sykehuset bare to tredeler av kapasiteten sin, mente han.

– Hvis en eventuell overføring til Ahus ikke følges opp med endret drift på Kongsvinger, har det ingen hensikt. Da kan sykehuset fortsette å være en del av Sykehuset Innlandet, mente Moan.

AVGJØRES AV DEPARTEMENTET

Ei meget bredt sammensatt prosjektgruppe har jobbet med den framtidige tilhørigheten for Kongsvinger sykehus.

– En overføring av Kongsvinger sykehus til Akershus universitetssykehus ville kunne avlaste Nordbyhagen for akutte lokalsykehusfunksjoner til befolkningen i Eidsvoll kommune og Nes kommune, sies det i rapporten fra prosjektgruppa.

Rapporten, som nå er ute på høring, kommer likevel ikke med noen bastant konklusjon.

Styret i Helse Sør-Øst skal behandle rapporten 15. juni, og etter den tid er det Helse- og omsorgsdepartementet som tar den endelig avgjørelsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.