Blant missiler, kanoner, torpedoer, mitraljøser og andre avanserte våpen tjenestegjør Carsten Rytter Øberg om bord på kommandoskipet i SNMG1 – Standing Nato Maritime Group 1, som akkurat nå består av fire fartøyer. Han er utdannet elektriker, og jobber som våpentekniker på skipet.

– Jeg valgte meg i sjøforsvaret allerede på sesjon. Det er kanskje klisjé og egentlig amerikansk med uttrykket «Join the Navy–See the World», men etter å aldri ha forlatt Norges grenser mer enn en og annen tur til Sverige og England gjennom livet virket det på tide, sier Rytter Øberg.

LES OGSÅ: Byttet ut dagligvarer med militær mekking

HOPPET I DET

Fregattene er såkalte multirollesfartøy. Det vil si at de har utstyr til å bekjempe trusler både i luften, på overflaten og under vann–alt fra skip og fly til undervannsbåter.

– Etter over ett år brukt som menig med mindre seilingsdøgn enn en middels skjærgårdsturist til å så skulle dra ut i Europa de neste fem månedene for å drive internasjonale operasjoner. Det føltes mildt sagt tøft, sier Rytter Øberg.

– Å si at seilasen har bydd på et par utfordringer er å underdrive, fra havari og krigsøvelser som starter før man visste man kunne være våken til å skulle bestille noe som helst fra franskmenn i Toulon i kun håndbevegelser, har jeg gjort og opplevd mer og fortere nå enn noen gang. Jeg vil definitivt si at uansett vil dette ha vært en opplevelse for livet, legger han til.

Ut av komfortsonen

Selv om han har gått glipp av det meste som har skjedd på hjemmebane det siste året er han ikke i tvil om at det har vært verdt det.

– Ingen store prosjekter eller opplevelser vil skje uten en viss bekostning av andre ting man også kunne gjort–som i stedet for å være en unnskyldning for å ikke bevege seg ut av komfortsonen burde sees på som en oppfordring til å dra ut og prøve noe nytt, siden det samme kan sies om hvor mye man går glipp av ved å ikke prøve nye ting, sier våpenteknikeren.

–Det tror jeg er det viktigste jeg sitter igjen med nå som vi begynner å nærme oss slutten av seilasen. Jeg er fortsatt stolt for å ha sett på innkallingen til sesjon som en unik mulighet, og bestemte meg for å gi opp mye av hverdagslivet for å oppleve ting få andre kan si de har.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.