Høyre-politikerne Tone Wilhelmsen Trøen og Wenche Hoel Ulvin vil ha tydeligere satsing på demensomsorgen i Eidsvoll.

- Kommunen var i noen år gode på demens gjennom byggingen av tilbudet på Pålsejordet, men nå er jeg redd vi har kommet bakpå igjen, sier Hoel Ulvin til EUB. Høyres ordførerkandidat i Eidsvoll fremmer nå en interpellasjon til kommunestyret.

Spør om systematikken

Der ber hun om en redegjørelse på flere viktige spørsmål:

Hvordan arbeider kommunen innenfor demensomsorgen?

Jobber man systematisk med å kartlegge og fange opp de som lider av demens?

Har man en oversikt over hvor mange under 65 år som lider av demens i kommunen?

Hvordan er dialogen mellom fastlegene, spesialistene og kommunehelsetjenesten rundt disse pasientene?

Hvordan trygges pasienter og pårørende i forhold til informasjon, opplæring og tilbud om bistand og hjelp?

Har Eidsvoll gode og tilrettelagte dagaktivitetstilbud for hjemmeboende pasienter med demens, både yngre og eldre?

Eller vil kommunen bruke tilskuddsordningen til å få dette på plass før lovfestingen inntrer?

Rammer også yngre

- Demens rammer også yngre mennesker. Noen av disse pasientene har barn i skolepliktig alder, og ektefeller som er i jobb. Det å tilby trygge og attraktive dagaktivitetstilbud kan skape mening i hverdagen, mulighet for at ektefelle kan fortsette i jobb og bidra til at den som er syk møter andre i samme situasjon. Vi må sørge for å gi liv til årene til dem som rammes av denne krevende sykdommen og familiene deres, sier stortingsrepresentant Wilhelmsen Trøen.

Tall viser at antallet pasienter med demens vil mer enn fordobles innen 2050. Dette som en følge av aldringsutviklingen i samfunnet. Stortinget har tidligere vedtatt en målsetting om at det skal etableres dagtilbud for demente som er hjemmeboende, noe som vil avlaste pårørende. I 2012 ble det opprettet en tilskuddsordning for kommuner som ville etablere et slikt tilbud. Det ble da anslått et behov for 9.200 plasser, men i perioden 2012-2014 ble det kun opprettet 2.000 slike plasser. Nå har Tone Wilhelmsen Trøen og Høyre, Frp, Venstre og KrF vært med på å kreve at Regjeringen lovfester kommunenes plikt til å ha dette på plass innen 2020.

- Dagaktivitetstilbudet gir økt livskvalitet og vil utsette behovet for institusjonsplass, sier Wenche Hoel Ulvin.

Omtrent 70.000 som har en demenslidelse i Norge i dag.

- Alt i en kommune kan sikkert bli bedre, men jeg føler kommunen generelt jobber bra med demensomsorgen, sier ordfører Einar Madsen (Ap).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.