• 2. VERDENSKRIG: Thomas Toftevåg (t.v.) holdt foredrag for elevene på fellessamlingen, og tidligere har også elevene Paulina Baczynska, Christine Bekkevar Notø, Ida Kjærstad Tiril og Longva Nesset gjort det. Bosse Tangen har tatt imot elevene på Nannestad bygdemuseum hvor de har fått høre lokale krigshistorier.

Uka ble delt opp i bolker på to timer innenfor hvert fag og alt ble knyttet opp mot andre verdenskrig, med praktisk læring og samarbeid som metode.

– Jeg lærer mer om andre verdenskrig denne uka enn jeg ville gjort gjennom et skoleår med samfunnsfag, sier en fornøyd Thea Hansen, som går i niende trinn på Nannestad ungdomsskole.

I forrige uke gjennomførte skolen andre verdenskrigsuka, og målet var å engasjere elevene gjennom en litt annerledes undervisning.

KRIG I ALLE FAG

I matte lagde de statistikk som handlet om krigen; antall døde, hvem som hadde flest ressurser av stormaktene og hvor mye penger gikk til hva. I mat og helse lagde de suppe med få råvarer og potetkake, noe som mange levde av i årene krigen varte. I norsk lagde de propagandaplakater fra utvalgte land. Dette var noe av det elevene ble kjent med denne uka.

– Gymtimen var min favoritt. Vi ble delt i grupper og måtte finne fram med kart til «supply drops» som lærerne hadde plassert rundt i skogen. Vi var soldater fra hjemmevernet og skulle hente ting som britiske fly liksom hadde sluppet i skogen. Det var spennende å leve seg inn i en rolle, og man fikk følelsen av at man var en del av noe viktig, forteller Snorre Nimmons.

FOREDRAG

I løpet av uka var det flere som holdt foredrag for niendeklassingene. Bosse Tangen snakket om hjemmevernet på Romerike og viste fram gjenstander som spilte en rolle under andre verdenskrig. Elevene mener dette var interessant og mange syntes det var høydepunktet i uka.

Det er femte gang Tangen er en del av prosjektet og elevene føler de får et nytt syn på krigen etter besøket av ham. Paulina Baczynska, Tiril Longva Nesset, Christine Bekkevar Notø og Ida Kjærstad, som selv er elever på niende trinn, holdt allerede den første dagen et spennende foredrag om 9. april, som hadde 78 års jubileum. I tillegg fikk elevene besøk av Thomas Toftevåg som har opplevd militær konflikt og som holdt et engasjerende foredrag om andre verdenskrig.

I KONSENTRASJONSLEIR

Hver tredje time gjennom hele uka var det også høytlesning for elevene av boka «Gutten i den stripete pysjamasen» skrevet av John Boyne. Dette er en bok som forteller om vennskapet mellom to gutter, hvor den ene sitter i konsentrasjonsleir.

Andre verdenskrigsuka sitt mål er å engasjere elevene i historie, noe den klarte godt. Med vel tenkte opplegg, undervisning ute av klasserommene og elevinvolvering, opplevde elevene en helt annen skolehverdag denne uka. Ledelsen, lærerne og elevene var fornøyde med uka og gleder seg til andre prosjekter framover.

LES OGSÅ: Da nazistene regjerte folkehøgskolen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.