En hjertesjukdom er som en ubuden gjest. Du har ikke noe annet valg enn å invitere inn og gjøre det beste ut av situasjonen. Det finnes knapt et familiemedlem som ikke blir påvirket på en eller annen måte når en av dem blir sjuk. Dette kan gjelde mange sjukdommer eller lidelser.

Ved sjukdom får pasientene i Norge veldig ofte meget god behandling.

– Men vår erfaring er at pårørende til pasienter med koronarsjukdom har et spesielt stort behov for mye informasjon, sier Mona Seljevoll Tjordal.

Sammen med Heidi Svendsen og Eva Rustad Krokene samt ytterligere et par ressurspersoner, er det blitt lagd et kursopplegg som nå er tilgjengelig ved klinikken. Kurset blir med på flyttelasset til LHL-sjukehuset på Gardermoen.

STORT INFORMASJONSBEHOV

Kursinnholdet er inspirert av en hovedoppgave som Heidi Svendsen lagde i forbindelse med videreutdanning.

– Pårørende til koronarsjuke har et stort informasjons og læringsbehov. LHL har fått henvendelser fra pårørende som savner informasjon og et sted med mulighet for erfaringsutveksling med andre pårørende.

– Vi som jobber på Feiringklinikken ser at det er behov for å gjøre noe med dette, sier Seljevoll Tjordal.

Prosjektgruppa fikk tildelt midler fra Extrastiftelsen og startet jobben i fjor.

– Hva vil dere med kurset?

– Kurset skal bidra til å formidle kunnskap, informasjon, gi råd og støtte og stimulere pårørende til koronarsjuke. Dessuten er det viktig å dele erfaringer slik at de får hjelp til å mestre situasjonen de står i.

Kurset skal bidra til at pårørende får hjelp og støtte til å mestre omstillinger og utfordringer i hverdagen slik at de blir bevisst egne behov og blir tryggere i sin rolle som pårørende, sier Heidi Svendsen.

STOR SPENNVIDDE

Kursinnholdet vil ha stor spennvidde fra sjukdom og behandlingsmetoder og til livsstilsendring, med hovedfokus på kommunikasjon og følelser, Utfordringene rundt pårørenderollen og konsekvenser for relasjoner og samliv er elementer som skal tas opp i kurset.

Det er dessuten blitt produsert et par korte filmer som håndterer temaer rundt hjertesjuke og deres pårørende.

– Vårt kurs gir ingen fasit, men kurset kan gi noen verktøy til å håndtere hverdagens utfordringer, sier trioen fra Feiringklinikken.

SKRÅBLIKK: Når lungene hyler om nåde og mjølkesyra renner ut av ørene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.