Tirsdag 8. mai 1945. Tyskerne kapitulerer betingelsesløst overfor de allierte. Den tyske hæren overgir seg, krigen i Europa var over og Adolf Hitlers Tredje rike opphørte.

Tirsdag 8. mai 2018. Forsvaret markerer 73 år i frihet. På minnesmerket ved Trandumskogen nedlegges fire kranser til de som falt i krigen, og de som ble drept på Trandum.

– 173 nordmenn, 15 sovjetborgere og seks briter ble buntet sammen to og to, nådeløst og brutalt skutt av fienden, hvoretter de falt ned i de ferdige massegraver det er mange av i skogen bak monumentet, sa styreleder i Øvre Romerike forsvarsforening, Knut Erling Skreden.

Hedrer og minner

Dagens tale ble holdt av brigader Ulf Dahl.

– Motstandskampen er full av lidelse, og dette er et symboltungt sted, sa brigader Dahl, og sikter til massegravene i skogen bak ham.

Dagen handlet om å hedre veteranene. Ikke bare dem som deltok i kampene under 2. verdenskrig, men også alle de som har kjempet for Forsvaret i alle konflikter.

– Vi hedrer og minnes de som endte sine liv her i Trandumskogen, på slagmarker og på havet, alle våre veteraner og deres familier fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner, sa Skreden.

Skreden sa videre at fred og frihet er noe som må kjempes for, forsvares og vinnes, på nytt og på nytt.

– Derfor er det så viktig at vi ikke glemmer historien, vårt viktigste verktøy for at det ikke skal hende igjen.

Hedret savnet vernepliktig

Feltprest major Einar Norbakken minnet om at det ikke bare er under andre verdenskrig at norske soldater har ofret seg for friheten vi har.

– Den savnede vernepliktige føyer seg inn i rekken av folk som har ofret seg for friheten, sa feltpresten.

Takket skolekorps

Jessheim-, Hovin- og Mogreina skolekorps sto for musikken, og spilte blant annet nasjonalsangen som de frammøtte sang.

– Tusen takk til alle dere i Jessheim, Hovin og Mogreina skolekorps. Dere stiller trofast opp hvert eneste år, og vi er dere en stor takk skyldig for den innsatsen dere bidrar med ved å skape høytid rundt arrangementet her i Trandumskogen.

FAKTA om Trandumskogen

  • Trandumskogen i Ullensaker ble i mai 1945 en av de første tyske massegravene man oppdaget i Norge.
  • Den tyske bøddelen Oscar Hans var øverste offiser for avdelingen som sto for disse henrettelsene.
  • I alt ble 173 nordmenn, 6 briter og 15 russere henrettet her.
  • Mange var dømt til døden av tyskerne, men mange ble også henrettet uten dom.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.