• DIPLOM. Odin Vasveen Bamrud (f.v.), Lars Jørgen Braathen, Sharan Ahmadi, Andreas Walstad Grønland, André Wethal, Isak Aspelund Andersen, Erik Storemo Mikkelborg, Sarah Celine Sandem, Edvin Langset Sandberg og Adrian Schau har fått diplom som førstegangsvelgere. (foto: Astrid Galstad/Eidsvoll 1814)

Byggteknikk vg. 2 fra Eidsvoll videregående skole var invitert til Eidsvoll 1814 nylig for å prøve å finne ut av hvorfor bare 66,5 prosent av førstegangsvelgerne gikk til stemmeurnene, mens i aldersgruppen fra 60 til 79 år hadde en valgdeltakelse på 86,3 prosent.

HVORFOR?

Hvorfor denne lave deltakelsen blant de unge, spør museet. Fenger ikke politikken, vet ikke ungdommen nok, tror de ikke at de kan være med på å påvirke egen framtid?

Sammen med EVS tas det nå grep å øke valgdeltakelsen. Elevene slo denne uken et slag for bedre dette, og i Rikssalen hadde de en høytidelig førstegangsseremoni med egeninviterte gjester. De var utfordret til å se ti år fram i tid, tenke seg hva som opptar dem da og hva som vil være viktig for dem når de er mellom 25 og 30 år gamle. De fikk velge seg en sak som de skrev ned på et treskilt. Noen trodde at de kom til å ønske seg sikker barnehageplass, andre mente gratis helsetjenester ville bety mye, mens andre ville ha sikker arbeidsplass. Disse ønskene ble til en installasjon foran Eidsvollsbygningen.

LES OGSÅ: I vinterferien kan barna bygge isbjørner ved Eidsvollsbygningen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.