Leander Hallingstad og Andrine Solheim Hjelle står på hver sin side av Gardermovegen på Sand. I oransje vester med påskriften «Skolepatrulje» og med hvert sitt flagg i hendene har de stanset en flokk med barn som må krysse veien for å komme til skolen. De lar bilene passere, før de gir tegn til hverandre og snur flagget ut i veibanen. Det gjør de for å varsle bilførerne om at det er barn som er i ferd med å krysse.

BLIR FORT FARLIG

Men både Leander Hallingstad og Andrine Solheim Hjelle har følt på kroppen hvor farlig det kan være.

– En sjåfør ville ikke stoppe, og dyttet flagget mitt vekk med bilen, forteller Leander Hallingstad.

Andrine var vitne til episoden, og begge to kan fortelle om flere opplevelser langs veien som de beskriver som truende.

– Mange kjører for fort, og det er mange som ikke bryr seg om flagget. De bare kjører på, sier Leander og Andrine.

BER SJÅFØRENE TA SEG SAMMEN

Nå ber elevene bilførere om å være ekstra oppmerksomme når det står skolepatruljer langs veien.

– Når det står en skolepatrulje med et flagg i veien betyr det at det er noen som skal gå over. Det er ikke bare farlig for dem som står med flagget, men for dem som går over også, sier Leander og Andrine.

Mange av elevene på Hovin skole bor på Sand, og flere må krysse Gardermovegen før de går ned gjennom Sandshagan. Ettersom skolen ikke ligger langs denne veien er det sannsynligvis flere av bilførerne som ikke tenker at de må ta spesielle hensyn.

– Men det bør de. Det er de samme elevene som krysser her, som går langs veien ved skolen, sier elevene.

SKUMMELT OGSÅ ANDRE STEDER: Her kommer Leon seg trygt over, for litt siden gikk det nesten helt galt

ER BARE ET SIGNAL

Rektor Håvar Mangset ved Hovin skole sier at elevene som står patrulje alltid har følge med voksne, og at de følger retningslinjene fra Trygg Trafikk. FAU ved skolen har et «vaktsystem» der foreldrene deler på å stå sammen med barna som skolepatrulje. Rektoren sier at ordningen er innført for å gi ekstra trygghet til dem som går og sykler til skolen.

– Vi gir elevene kurs før de får stå skolepatrulje om hvordan jobben skal utføres og hvordan signalene skal gis. Men likevel får jeg mange tilbakemeldinger på at bilister ikke forstår patruljenes rolle, sier han.

Mangset tror noe av problemet er at skolepatruljene ikke har noen myndighet på veien.

– De er der for å gi et ekstra signal til bilførere slik at de skal bli oppmerksom på fotgjengere. Da kan det være lurt å senke farten, sier rektoren.

Politiet vil diskutere saken med elevene

Trygg Trafikk er klinkende klare på at det er ulovlig å sette andre i fare. Politiet ber elevene ved Hovin skole ta kontakt for å diskutere saken. 

Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk, sukker tungt når han blir spurt om forholdene rundt Hovin skole.

– Slik kjøring er ulovlig og egnet til å sette barn og andre i fare. Det er ikke i overensstemmelse med vegtrafikkloven, slår Johansen fast.

BER SKOLEN TA KONTAKT

Politiet i Ullensaker liker heller ikke å høre om episodene ved Hovin skole. 

– Det er ikke bra, konkluderer Magnus Hovelsrud Andresen, politiførstebetjent ved Ullensaker lensmannskontor. 

– Det er dessverre ikke et ukjent fenomen at enkelte kjører aggressivt, også langs skoleveier og forbi skoler. Derfor har vi også ekstra fokus på disse veistrekningene. De er prioritert fra vår side, sier han.

Nå ber han Hovin skole, og elevene som har opplevd skremmende episoder, ta kontakt. 

– Vi vil gjerne diskutere dette med dem, slik at vi eventuelt kan samarbeide om noen tiltak, sier han. 

– VIKTIG Å VÆRE AKTSOM

Jan Johansen i Trygg Trafikk minner om at alle sjåfører har plikt til å opptre «aktpågivende», og at alle som kjører bil har et helt spesielt ansvar for trafikksikkerheten.  

– Særlig rundt skoler og skoleveier er det viktig å opptre aktsom og holde lav fart. En del bilførere gjør dessverre ikke det. I denne sammenhengen tror jeg det er viktig å snakke sammen og si ifra, særlig blant foreldre. Det hjelper å minne hverandre om at man må kjøre forsiktig og ansvarlig. Men vi vet også at politiet er flinke til å ha kontroller rundt skoler. Man vet aldri når de står der, og da blir det reagert ovenfor disse bilførerne. sier Johansen.

INGEN STATISTIKK

Verken politiet eller Trygg Trafikk har statistikk over hvor det kjøres mest aggressivt. Men begge bekrefter at det forekommer uforsvarlig kjøring ved de fleste skoler. 

– Ja, skjer dessverre, sier Jan Johansen.

– Som bilfører er det viktig å være bevisst. Men mange lar seg nok fange av tidsklemma og glemmer å ta hensyn, sier han.

KAOTISK VED VILBERG: Pensjonister er sikkerhetsvakter for elevene i trafikkaoset

Fakta

  • Flere skoler på Øvre Romerike har skolepatruljer. 
  • På Hovin skole i Ullensaker er det elevene selv som står patrulje.
  • De har alltid med seg voksne, og følger retningslinjene til Trygg Trafikk. 
  • Likevel opplever de flere livsfarlige situasjoner langs skoleveiene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.