– Jeg har de siste årene vært på leting Norge rundt etter såkalte hemmelige hytter. Det vil si for eksempel buer, koier og gammer, som noen har bygd og med vilje hemmeligholdt i naturen, sier Nergård Pettersen.

Han påpeker at han ikke har avslørt hvor hyttene ligger.

FORBLIR HEMMELIGE

– De er fortsatt hemmelige, men dokumenterer at slike steder eksisterer og er et fenomen som gjenfinnes over hele landet. Underveis har jeg blitt fortalt historiene til jegere, fiskere, uteliggere, motstandsfolk fra krigen og andre som av ulike grunner har hatt behov for skjult husly i skogen, på fjellet eller langs kysten, sier Nergård Pettersen.

I august resulterte arbeidet i boka Hemmelige hytter som har truffet mange lesere og fått god omtale.

– Nå arbeider jeg med neste og siste bok om emnet, og leter etter flere historier som beskriver hele spennvidden til fenomenet. Jeg anslår at det finnes minst tusen slike hytter i Norge, men både hyttene og menneskene bak er, naturlig nok, vanskelige å finne. Derfor er ønsker jeg å komme i kontakt med flere som vet om såkalte hemmelige hytter. Jeg trenger hjelp fordi jeg undersøker en nesten ubeskrevet del av norsk kulturhistorie. Hemmelige hytter handler om gjemte bygg, om dem som bygget og hvorfor de gjorde det, sier Nergård Pettersen.

FOTOGRAF OG SKRIBENT

Han er utdannet innen friluftsliv og fotojournalistikk, og jobber i dag for noen av landets største aviser, magasiner og forlag. Han har skrevet flere bøker om natur og friluftsliv, og har mottatt Helge Ingstad-prisen og Fagpressens fotopris. I tillegg har han tre ganger vært nominert til Årets Villmarking.

Nergård Pettersen, som er bosatt i Nittedal, har tidligere vandret i skogområdene på Øvre Romerike, og forteller at han ble fascinert av blant annet Fjellsjøkampen i Hurdal og Marifjell i Nannestad.

LES OGSÅ: Marius finner turmagi i flyplassens nabolag

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.