Bestemor Eva Sætre, med pikenavn Bjørnstad, spurte da barnebarnet sitt: «Å skær du med detta da, Linda?» Men Linda visste hva hun skulle - hun skulle gjøre det gamle huset om til en praktbolig.

Det gamle, gedigne tømmerhuset fra 1901 ble bygget som kommunehus for Feiring, den gangen bygda var egen kommune. I 1964 ble Feiring og Eidsvoll slått sammen.

Siden den gangen har det store huset vært arena for mange aktiviteter. De siste årene hadde forfallet satt sitt preg, men nå står bygningen fram stoltere og flottere enn noen gang.

LES OGSÅ: Forvandlet gammelt hus til drømmebolig

GENERASJONSBOLIG

Huset er til sammen på 550 kvadratmeter, fordelt over tre etasjer. Nå skal det bli generasjonsbolig med to leiligheter. I deler av andre etasje og i hele tredje, skal dattera Eva Eik, mannen Espen Eik og deres to barn, Felix og Maximilian, bo. De får 220 kvadratmeter å boltre seg på.

I 1. etasje, og deler av andre, skal Linda og mannen Freddy Gulbrandsen bo sammen med sønnen Daniel.

LES OGSÅ. Verdien på denne boligen økte med en million kroner i året

SOMMERFERIENES DAL

For Linda er Feiring de lange sommerferienes grønne dal. Bestemor Eva Sætre, født Bjørnstad, bodde både på Bjørke og Enger.

Det var Lindas grandtante, Åse Bjørnstad, som sørget for at jenta ble hentet til Feiring hver sommer. Minnene derfra er mange og gode, men det var ikke det som først og fremst brakte familiene tilbake.

- Det var helt tilfeldig. Vi bodde i Rælingen, mens dattera vår bodde i Bergen. Det var faktisk svigersønnen vår som foreslo at vi skulle etablere oss i generasjonsbolig. Vi fartet rundt og lette etter et passende sted, og da det gamle kommunelokalet i Feiring ble lagt ut for salg, slo vi til. Vi fikk det for taksten, 2.350.000 kroner. Det var i fjor høst, og rett før påske i år var alle kommunale søknader i orden - blant annet bruksendring fra næringsbygg til bolig, forteller Linda.

Hun falt for det første hun så - den brede, doble inngangsdøra, hallen og trappa med flott sving opp til etasjene over.

- Fargene i huset var bokstavelig talt slående. Det hadde jo vært barnehage her. Særlig den gamle kommunestyresalen var fargerik. Men vi så potensialet under alle fargene, og like etter klarsignal fra kommunen satte vi i gang oppussingen. Vi flyttet inn i sommer - uten kjøkken i første etasje.

LES OGSÅ: Solstugu solgt for 6,2 millioner kroner

3,10 METER UNDER TAKET

Det er lett å se at huset er bygd for et litt mer høytidelig formål enn et vanlig bolighus. Kvaliteten er høy, og det er gedigne 3,10 oppunder taket. Det er oppført i solid tømmer, og på kjøkkenet er en tømmervegg hentet fram og beiset i en varm brunfarge.

- Vi startet med spisestua mellom stua og kjøkkenet. Så tok vi Davids rom i andre etasje, før vi systematisk gikk videre med de andre rommene. Storparten av oppussingen har vi gjort selv, men har i størst mulig grad brukt lokale fagfolk til oppgaver som krever det. Vi har skiftet ut hele det elektriske anlegget og alle vann- og avløpsrør, forteller Linda.

Råteskader av omfang var det ikke snakk om, men likevel har oppussingen bydd på et par overraskelser undervegs.

- Vi trodde vi måtte bytte ut overtaket, men så måtte vi også ta undertaket. Og vinduene! Målet var å bruke de gamle, men vi måtte skifte ut 43 stykker - og det er så godt som alle, sier Linda.

Huset har også vært banklokale. Det tidligere hvelvet er nå walk-in-closet, og på kontoret står en solid safe på et forsterket gulv.

SELSKAP FOR BESTEMOR

Den herskapelige kommunestyresalen er allerede innviet.

- Bestemor Eva fylte 94 år, og det var stor stas for henne å markere dagen i bygningen som var kommunehus da hun bodde i Feiring.

- Nå er dere snart ferdige med det store oppussingsprosjektet. Hvis du skal oppsummere?

- Vi er veldig, veldig fornøyde. Dette er drømmehuset vårt, sier Linda.

Det gamle kommunehuset har fått tilbake sin stolthet, og bygda har fått sju nye innbyggere. Da får det vel ikke blitt særlig bedre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.