• Endevendt: Slik så soverommet ut etter at ranerne hadde vært der. Foto: Privat
  • TOk seg inn: Her tok ranerne seg inn på rommet. Forholdet er naturligvis politianmeldt.Foto: Privat

– Halv tre på natta våknet vi av at tre menn sto inne på soverommet vårt, lyste med lommelykter og lette gjennom tingene våre. Det er klart det var sjokkerende å våkne slik, sier Svendby på mobiltelefon til EUB. Hun kommer fra Feiring i Eidsvoll, men studerer for å bli lege i Slovakia. De går på sitt femte år av legestudiene på Comenius University i Slovakia, og i den forbindelse var hun og fire studievenninner på praksis gjennom en frivillig organisasjon i Zanzibar i Tanzania. De bodde sammen inne på et lite rom med to køyesenger i et hus for frivillighetsarbeidere i Mbweni i utkanten av Stone town. De har vært der i 20 dager, og plutselig kom de ubudne gjestene.

Truet med machete

Det var VG som omtalte angrepet først.

– Da hun som sov under meg våknet holdt de en machete over hodet hennes og sa hold kjeft. Etter hvert forsto vi at de bare var ute etter materielle ting. De hadde klatret over en mur, inn i huset og kommet seg inn på soverommet. Vi bor i et område som egentlig er kjent for å være stille og rolig. Vi har hørt om folk som er blitt overfalt, men aldri inne i huset på denne måten. De romsterte inne på rommet. Fra oss tok de penger og sko, sier Svendby.

Noen tyskere og andre norske frivillighetsarbeidere ble også ranet.

– De ble fraranet mobiltelefoner, kameraer og flere ting av større verdi. Totalt sett anslår vi at tyvene stakk av med verdier for cirka 70.000 norske kroner, sier Svendby.

Reiser hjem til Norge

Ingen ble fysisk skadet under ranet. De norske medisinstudentene skulle opprinnelig vært i landet på praksis i to uker til, men onsdag reiser de hjem ved hjelp av frivillighetsorganisasjonen Atlantis og forsikringsselskapet.

Julie Hart, daglig leder i Atlantis, bekrefter overfor VG at personer som reiser gjennom deres utvekslingsprogram til Zanzibar har vært utsatt for ran i frivillighetshuset de bor i.

– Vår lokale samarbeidspartner i Tanzania og Atlantis tar dette svært alvorlig og følger opp saken. Vi har ikke hatt lignende hendelser tidligere, skriver hun i en epost til avisen.

Legestudentene har anmeldt ranet. Nå gleder Svendby seg til å komme hjem til Feiring igjen.

– Det var veldig ekkelt der og da. Nå føler jeg meg fin, og jeg tror ikke jeg kommer til å få noen varige mén av dette, sier Svendby, som blir ferdig med medisinstudiene våren 2019.

– Vi ønsker å fortelle åpent om hendelsen, blant annet for at folk skal tenke seg om en ekstra gang før de reiser på slike utenlandsopphold. Her i Norge og andre deler av Europa har vi det trygt og godt, og vi blir nok fort litt blindet på hvor farlige det kan være og hvor utsatte vi kan bli. Det er ikke uten risiko å reise til et slikt land. Selv føler vi ikke at vi gjorde noe galt. Men huset vi var i burde absolutt vært bedre sikret. Andre hus i nabolaget var det. Det er ting som tyder på at gjerningspersonene har fulgt nøye med på oss i forkant av ranet, sier Ingeborg Marie Svendby.

Det er foreløpig ikke kjent om det lokale politiet har pågrepet noen av gjerningsmennene etter den alvorlige hendelsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.