Påske er for mange ensbetydende med hyttetid. Stearinlys, appelsiner, spill, quiz, bål, lange skiturer, ro og avslapping med familien. Det er ord som assosieres med alt annet enn lang kjørevei og bilkøer. På hyttefeltet Bogen ved Hurdalssjøen nyter Jan Atle Holtet, samboer Grethe Pedersen, Endre Holtet (16) og Helle Holtet (13) vinterstemningen. De bor på Råholt og har ikke mer enn 13 kilometer til hytta.

– Det er et fint sted å være, spesielt i skoleferiene. Også er det fint å reise hit og bade, sier Helle Holtet.

Trendy med kortreist

– I sommerhalvåret bytter vi nesten adresse i to måneder i skoleferien. Vi har alt vi trenger her, smiler Jan Atle Holtet.

– Vi har hatt hytte her i tre år. På sommeren er det en sørlandsidyll ved vannet. Hurdalssjøen har mye å by på. I sommerhalvåret bytter vi nesten adresse i to måneder. I tillegg benytter vi hytta mye i helgene. Det er noe av fordelen med at den ligger så nærme, sier Holtet.

– Om vinteren er det skiløyper rett ved hytta. I tillegg er det kort vei til skianlegget i Hurdal, sier Grethe Pedersen. Råholt-familien er langt fra de eneste lokale som har slått til og sikret seg hytte i Bogen Hyttegrend.

– Av 28 tomter er cirka 20 lokale fra nabokommuner, sier Pål Garberg, én av utviklerne av området. Snart kan det komme flere hyttenaboer.

9 prosent under en halvtime

– Vi har lagt inn et innspill i kommuneplanen i Hurdal, som er ute til førstegangshøring nå. Vårt innspill går på 50 nye tomter på sørsiden av eksisterende område, sier Garberg.

Prognosesenterets siste landsdekkende undersøkelse om folks reiseavstand til hytta ble gjennomført i september.

– Der kom det fram at 43 prosent av respondentene har mellom 1 og 3 timer å kjøre til fritidsboligen. Over 1/3 av respondentene har mer enn tre timer, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret AS.

Undersøkelsen viste i tillegg følgende:

9 prosent har under 30 minutter til hytta.

30 prosent fra 30 minutter til én time.

I snitt hadde respondentene 37 mil til sin fritidsbolig.

– Fjellhyttene ligger nærmest og sjøhyttene lengst unna. Hele 13 prosent har over 60 mil til sin fritidsbolig, mens 36 prosent har under ti mil, sier Øye. Totalt er det cirka 450.000 hytter i Norge. Øye sier de ser en kortreist hyttetrend her til lands.

– Smertegrensen for folk flest er to og en halv til tre timers reisevei. Noe av årsaken til at flere har kort vei på hytta er arv. Før i tiden var det å komme seg ut med bil på veien ofte knyttet til klunder og heft. Dermed var det viktigere at det var kortreist, sier Øye. Han sier bedre infrastruktur har bidratt til å løfte hyttesalget til fjells.

– Destinasjoner som Hafjell, Kvitfjell, Trysil og Sjusjøen har hatt en voldsom hyttevekst etter OL på Lillehammer. Snøgaranti er noe mange er opptatt av, og det er få steder som gir bedre muligheter enn disse stedene. Skjønt; I vinter har det jo vært gode snøforhold overalt i landet, poengterer Øye.

– Hva betyr kortreist hyttelykke i lys av tidsklemme og pressede arbeidshverdager?

49 dager på hytta i snitt

– Vi er mobile, og mange har muligheten til å reise på hytta torsdag kveld eller tidlig fredag. De tar gjerne med seg jobben på hytta og kan levere det som etterspørres derfra. Det er også en klar trend i samfunnet at alt som inneholder ordet kortreist er populært. Min spådom er at kortreist hytte bare vil fortsette å øke i popularitet i årene framover, sier Øye.

En hytteundersøkelse i regi av Prognosesenteret viser at nordmenn tilbringer 49 dager i snitt på hytta. Hyttene ved sjøen blir hyppigst brukt med 58, mens de på fjellet ligger på 41 dager.

– Jeg tror mange lokale har kjøpt på Bogen i Hurdal. På hyttetomtene i Hurdalslia var det noen lokale som var interessert, men ikke mange, sier Ann Kristin Hoset, Eiendomsmegler i Aktiv på Jessheim.

At det går an å sikre seg hytte kort vei hjemmefra er noe Per Espen Granum og kona også har gjort. De kjøpte seg hytte på Mjøsli – et hytteområde like ovenfor Strandlykkja på østsiden av Mjøsa – i fjor vår. Mjøsli ligger i Stange og Eidsvoll kommuner.

– Der er det helt topp å ha hytte. Det er den fineste plassen jeg har vært på noen gang. Vi bor på Løten og har ikke mer enn en halvtime opp. På hytta har vi panoramautsikt over Mjøsa, sier Granum.

På hytta er terrassen vendt mot Mjøsa. Dermed blir det et naturlig samlingssted for familien når de er på fritidsboligen.

– Vi får heller ingen foran oss. Her oppe er det flere som har sikret som har kort reisevei. Det kommer folk fra Jessheim, Gjerdrum, Lørenskog og Oslo, sier Granum. Han kjører langtransport, mens kona jobber på skole.

– Det er godt å ha et sted å puste ut. Vi jobber mye begge to, men oppe på hytta får vi raskt ro i sjelen, sier Per Espen Granum.

Hytteliv og aktiviteter

Tilbake på hyttefeltet Bogen i Hurdal snakker vi med Kim Wennevold. Han og familien bor på Bøn og bruker maks et kvarter opp på hytta.

– Vi begynte å bygge her oppe i 2012/2013. Siden har vi stortrivdes her. Vi har to barn på 13 og 17 år og den korte reisen gjør at vi gjerne kan være på hytta og samtidig delta på aktiviteter som fotball og håndball i helgene. I den alderen barna er nå skjer det nesten noe hver eneste helg. Skulle vi for eksempel kjørt til Trysil eller lenger unna hadde nok hytta blitt mindre brukt, sier Wennevold.

Barna og kona, som er lærer, tok påskefri fredag. Kim jobber på Gardermoen, men har pendlet dit fra hytta de siste dagene.

– Det blir ikke lengre vei derfra enn hjemmefra på jobben. For oss har den korte reiseveien naturligvis spilt inn. Det samme har den idylliske beliggenheten. Tidligere brukte vi båten som hytte på Hurdalssjøen. For oss er det ingen grunn til å sitte lenge i bil for å komme til sjø og vann, for eksempel på Sørlandet. Vi har fantastiske muligheter som dette lokalt, sier Kim Wennevold.

Hos Jan Atle Holtet, datteren Helle og samboer Grethe Pedersen er påskestemningen virkelig i ferd me d å senke seg.

Var lei av bilpendling

– For oss er hyttelivet noe annet enn det vi kan oppleve hjemme. Nærhet til sjø, bading og skikjøring i bakke er verdier vi setter pris på her. I tillegg er det en helt egen ro her oppe, sier Jan Atle Holtet. Også i deres familie er det aktive barn og dermed kan helgebasen enkelt være på hytta.

– Vi er gjerne her, stikker på aktiviteter og er raskt tilbake her. Det hadde ikke vært like enkelt med hytte et par-tre timer lenger unna, sier Holtet. Hyttekjøpet ble gjort i forbindelse med at han begynte å bli lei av bilpendling til jobb. Nå jobber Holtet i OrbitArena AS lokalt etter å ha pendlet til Oslo i flere år.

– Jeg merker svært godt at vi får igjen mer fritid ved å unngå å ha så lang pendlervei. Du bytter jo gjerne ut tiden i bilen med ulike aktiviteter ute i naturen. Det blir ikke bedre enn det, sier Holtet.

Påsken står for døren. Familiehygge på hytta og kanskje en god påskekrim på TV. For Jan Atle Holtet og familien tilbringes den i hvert fall ikke i bilen.

– Nei, det er bedre å være ute i sola, smiler han.

Kortreist hyttelykke

43 prosent av dem som svarte i den siste hytteundersøkelsen til Prognosesenteret har mellom 1 og 3 timer å kjøre til fritidsboligen.

Over 1/3 av respondentene har mer enn tre timer.

I snitt har respondentene 37 mil til sin fritidsbolig, men her varierer avstanden stort.

Fjellhyttene ligger nærmest, mens sjøhyttene lengst unna.

36 prosent har under ti mil til sin hytte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.