Rådmannen mener at kommunen har viktigere ting å bruke ressurser og penger på enn bærekraftfestival og konferanse. Etter gjennomgang av aktivitetsnivå og prioriteringer i kommunen anbefaler administrasjonen nå å sette Bærekraftkonferansen på vent til 2020, mens festivalen overlates til frivillige lag og foreninger.

Men politikerne ønsker å ha døra mer på gløtt. De vil utsette konferansen i år og vurdere den gjennomført i 2019, for deretter å ha arrangementet annethvert år.

VERTSKAPSROLLE

Kommunen har i tre år hatt ansvaret for planlegging og gjennomføring av bærekraftfestivalen, men god hjelp av inviterte frivillige. Nå er det et ønske om at kommunen får en vertskapsrolle og overlater frivillige lag og foreninger og næringslivet å arrangere festivalen.

Årets festival var planlagt til 1. og 2. juni.

– Med bakgrunn i endringene, er det hele noe mer usikkert i år, sier leder samfunnsutvikling i Hurdal kommune, Henriette Rognlien, som har vært primus motor bak festivalen de to siste årene.

– Frykter du for festivalens framtid når den nå skal overlates til frivilligheten?

– Kommunen har satt som mål at etter tre år så skal bærekraftfestivalen komme i en ny og endret form og da i større grad mer uavhengig av kommunen. Vi opplever at det er mye engasjement og positivitet fra næringslivet og innbyggerne, og jeg er sikkert på at det på sikt vil være noen som tar tak i dette. Det har jeg stor tro på. Vi har også en god del øremerkede midler til festivalen.

– Er det da kommunens manglende ressurser det står på?

– Ressurssituasjonen i kommunen er en utfordring, og vi må prioritere å sette inn ressursene der det er viktigst, svarer Rognlien, som også peker på, i likhet med rådmannen, at arrangementet er god omdømmebygging for kommunen.

STARTET MED BRASK OG BRAM

Arrangementet startet med brask og bram i 2015. Konferansen, som gikk over to dager på Hurdalssjøen Hotell og konferansesenter, hadde store, politiske navn på programmet. De fleste politiske partilederne stilte, mens statsminister Erna Solberg, som var forhindret fra å komme, hilste via videooverføring. Nina Jensen, daværende leder av WWF i Norge, var der, det samme var Frederic Hauge fra Bellona, Måns Nilsson fra Stockholm Environment Institute og forfatter og astrofysiker Eric Newth.

Konferansen ble de to neste årene nedtonet, mens den i år er strøket av kartet. Selve festivalen for folk flest var lagt til Brustadtunet i 2016 og 2017, med kommunen som arrangør. Nå henger også denne i en tynn tråd, om ikke frivillige påtar seg ansvaret.

Bærekraftsatsing

  • Hurdal har befestet seg som bærekraftdalen i Norge.
  • Her har også landets største økologiske landsby etablert seg.
  • Hurdal presenterte store seg store mål i 2015. Bygda skal bli Norges første plussamfunn og skal innen ti år være karbonøytralt – eller helst enda bedre.
  • En stor bærekraftuke ble arrangert med konferanse for fagfolk og festival for menigmann. Om ikke frivillige overtar, henger festivalen i en tynn tråd. 
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.