Det er Mattilsynet som er kommet med pålegget om bedre rensing. Det skjedde allerede i 2013.

Da politikerne behandlet saken under budsjettbehandling i desember, var kostnadsanslaget på 32 millioner kroner. Nå er det nesten det dobbelte, og det er fortsatt bare et anslag.

– Jeg føler meg ikke trygg når prisen går fra 32 til 60 millioner på bare noen få uker, sa Terje Tønnessen (Frp) under behandlingen i formannskapet tirsdag.

VALG AV RENSEMETODE

Men egentlig dreide ikke saken i formannskapet seg om penger, men om valg av rensemetode.

Kommuneadministrasjonen har anbefalt såkalt ozon-biofiltrering som ikke innbefatter bruk av kjemikalier.

– Kommunen bør ha foretatt noen undersøkelser før vi velger rensemetode, mente Tønnessen.

– De konsulentene vi har brukt, er meget godt kvalifisert. Vi har tatt hensyn til framtidige utgifter, sett i sammenheng med renseresultatene for for eksempel humus, påpekte virksomhetsleder Thomas Meisfjord.

– Den anbefalte løsningen er best både på kvalitet og økonomi. Ca. 30 vannverk bruker den metoden vi anbefaler, og flere og flere går over til den, sa han.

ANNEN METODE VED HURDALSSJØEN

Det anlegget som Ullensaker kommune bygger ved Hurdalssjøen, får en annen rensemetode, med blant annet bruk av klor.

– Hvorfor er det ikke valgt likt, spurte Kristian Tønnessen (Frp).

- Det er fordi vannet i Hurdalssjøen inneholder en annen type humus, svarte Meisfjord.

STOLE PÅ FAGFOLK

– En rekke konsulenter og fagfolk har anbefalt denne metoden. Vi må noen ganger stole på våre fagfolk, sa varaordfører Einar Madsen (Ap) som ledet møtet.

Enden på den delen av diskusjonen endte med at formannskapet – etter forslag fra Anders Klasie (Sp) og Frp – gikk for den anbefalte metoden, under forutsetning av videre positive undersøkelser.

SUBSIDIERING

Vann hører til de såkalt selvkostområdene, der kommunen ikke kan legge inn noen fortjeneste.

– Mattilsynets pålegg vil føre til betydelig økning i vanngebyrene, fastslår rådmannen.

– Investeringstakten har tidligere vært for lav, og det har ført til for lave gebyrer, påpekte han.

I stedet for at nåværende abonnenter skal svi fordi tidligere generasjoner har betalt for lite, forslår rådmannen nå å subsidiere vannavgiften ved å ta fra kommunens fond.

– Det er ikke lov å tjene penger på selvkostområdene, men det er lov å subsidiere, påpekte han.

– Men det blir avgiftsøkning uansett, la han til.

Ikke alle politikerne var begeistret for en slik løsning, blant annet fordi det er mange innbyggere som ikke er tilknyttet offentlig vann og som derfor ikke får noen nytte av subsidiering.

LES OGSÅ: Trykket stemning forut for kommunal støtte

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.