– Det synes jeg er helt greit og innafor. Jeg er positivt innstilt til dette her, sier Rydland.

HØRT MYE NEGATIV OMTALE

Om alle hurdølinger er like velvillig innstilt til den ekstra skatten de nå må betale, er usikkert.

– Jeg har hørt mye negativ omtale, og det kan jeg jo forstå. Mange mener at de skattlegges for penger de tidligere har betalt skatt for, mens andre igjen ser det som en del av finansiering av fellesskapet knyttet til eiendom.

Rydland er leder av sakkyndig nemnd oppnevnt av kommunestyret. Den vedtar taksten for eiendomsskatten på de eiendommene som ikke omfattes av Skatteetatens formuesgrunnlag. Sakkyndig nemnd vedtar retningslinjer for taksering av de eiendommene som ikke har noe formuesgrunnlag, primært fritidsboliger og eneboliger i landbruk.

FEM MILLIONER I ÅRET

Hurdal kommune får inn rundt fem millioner året i eiendomsskatt.

– Satsen er to promille av formuesgrunnlaget på skatteseddelen. Vi har ikke noe bunnfradrag. Men satsen kan endres oppover, selv om dette ikke er noe mål for oss. Toppen er sju promille. 2018 er siste året det er tillatt å begynne på to promille. Fra 2019 blir det bare en promille, sier Rydland, som ønsker å understreke at dette er et tiltak for å skaffe penger i ei slunken kommunekasse.

KAN KLAGE

Mener du at eiendomsskatten ikke er riktig, kan du klage.

– Man kan klage til kommunenes oppnevnte klagenemnd, men ikke over formuesgrunnlaget på skatteseddelen. Her er det skatteetaten som er klageinstans, ikke kommunen. Vi skal ta imot klage på de eiendommene som vi har taksert. En sakkyndig nemnd behandler saken. De kan enten ta klagen til følge eller ikke. Saken kan gå videre til en oppnevnt klagenemnd, og de kan endre taksten både den ene og andre vegen. Der stopper ankemulighetene, forteller Rydland.

Storparten av alle eneboligene i Hurdal har en formuesverdi på mellom 1,5 og to millioner kroner.

Har boligen en verdi på 1.724.000 kroner, er eiendomsskatten 2.448 kroner i året, mens en bolig med verdi på 1,37 millioner, kommer ut med 2.740 kroner. Er verdien 1,844 millioner, må eieren belage seg på å betale 3.688 kroner i eiendomsskatt.

LES OGSÅ: – Har en mulighet uten eiendomsskatt

Fakta

Kommunene kan ilegge innbyggerne eiendomsskatt som en ekstra inntektskilde.

De fleste kommuner i landet har benyttet seg av denne muligheten.

På Øvre Romerike er det bare Hurdal som har innført skatten, mens i Eidsvoll utredes behovet.

Hurdal har lagt seg på to promille av skatteetatens forumesgrunnlag, uten bunnfradrag, i eiendomsskatt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.