Det var i mars i år at sivilombudsmannen besøkte Trandum uanmeldt. Under besøket undersøke ombudsmannen politiets bruk av sikkerhetsavdelingen, og bruken av maktmidler som håndjern og pepperspray.

– Det er urovekkende at internatets sikkerhetsavdeling brukes for å håndtere sårbare personer som har forsøkt å ta sitt eget liv, eller har uttrykt planer om dette, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Mindreårige har også vært plassert på denne avdelingen, inkludert sikkerhetscelle, ifølge Falkanger.

Ombudsmannen er også kritisk til at sikkerhetsavdelingen brukes til langvarige opphold.

HYPPIGE KROPPSVISITERINGER

Ombudsmannen slår fast at sikkerhetsregimet ved Trandum er svært strengt, og at bruken av kroppsvisiteringer er omfattende.

– En del hendelser ble utløst ved kontrollrutiner som kroppsvisitasjon, sier ombudsmannen.

– BETENKELIG BRUK AV PEPPERSPRAY

Bruken av pepperspray blir også omtalt i rapporten. Ombudsmannen beskriver et tilfelle der en internert får gnidd pepperspray i ansiktet fra en hanske som var sprayet med stoffet.

– Både beslutningen om bruk av pepperspray og måten dette ble gjennomført på, framsto som betenkelig i lys av krav til nødvendighet og proporsjonalitet, skriver ombudsmannen i rapporten.

I tillegg påpekes det at helsepersonellet ved Trandum er underlagt politiet, og at det dermed kan settes spørsmålstegn ved deres objektivitet.

PEPKER PÅ SIKKERHETEN

Politiet peker på sikkerhetshensyn når de forklarer organiseringen på Trandum.

– Når vi har innsatte på Politiets utlendingsinternat hvor det antas å være suicidalfare, er det viktig for oss å ivareta disse på en så trygg måte som mulig. Sikkerhetsavdelingen har enn høyere tetthet av ansatte enn øvrige avdelinger som bidrar til bedre oppfølging av den enkelte, sier Cecilie Johansen i Politiets utelndingsenhet.

Hun sier også at det er sikkerhetsårsaker til bruk av pepperspray på hanske.

Etter ombudsmannens besøk i 2015 har imidlertid enheten gjort endringer.

– Vi har endret rutiner knyttet til kroppsvisitasjon med speil, men rutinemessig kroppsvisitasjon uten speil gjennomføres fortsatt, sier Johansen.

Nå skal politiet sette seg inn i rapporten, og vurdere anbefalingene der.

LES OGSÅ: Rett ved boligområdet vil politiet huse barnefamilier før de sendes ut av landet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.