NAV sine tall over sosialhjelpsmottakere er klare: Siden 2013 har det blitt 23 prosent flere i Ullensaker. Også de andre kommunene på Øvre Romerike har et økende antall som får utbetalt sosialhjelp: 55 prosent flere i Hurdal, ni prosent i Nannestad, fire prosent i Eidsvoll og 16 prosent i Gjerdrum. Også Nes er på veg opp, med en økning på sju prosent.

Tallene ble sluppet fredag 7. april.

FÅR IKKE NY JOBB

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt fra Jessheim er tidligere arbeidsminister og nå stortingsrepresentant. Hun er bekymret.

– Det er flere som må søke hjelp fordi de faller utenfor arbeidslivet, oppsummerer hun.

– Vi ser det samme på Vestlandet, men der kan vi forklare det med fallet i oljeprisen og arbeidsplasser som blir borte. På Østlandet er derimot ikke forklaringen så åpenbar, sier hun.

LAVERE UTDANNINGSNIVÅ

Arbeidsledighetstallene for Akershus og Øvre Romerike er imidlertid relativt stabilt lave, men Huitfeldt advarer mot å se bare på dette tallet.

– Det er ikke alltid harmoni mellom antall personer utenfor arbeidslivet og antall arbeidsledige. Vi ser at andelen folk i arbeid er lavere enn på mange år. Det er flere som støtes ut av arbeidslivet, som sliter med ny jobb og som ender opp med store vanskeligheter, sier hun.

Det er nå 3,1 prosent ledighet i Ullensaker og 2,7 prosent i Eidsvoll.

MÅ FÅ PÅ PLASS TILTAK

Anniken Huitfeldt mener at Øvre Romerike sliter spesielt med én utfordring, og det er lavt utdanningsnivå.

– Det er lavere utdanningsnivå på Øvre Romerike enn i resten av Akershus. Vi må gjøre det enklere for denne gruppa å komme seg ut i arbeidslivet igjen, sier hun.

– Med lav utdanning står man svakt på arbeidsmarkedet, og det er en utvikling som fortsetter. Vi løser ikke dette ved å øke sosialhjelpsbudsjettene, men ved å få folk ut i jobb, sier den tidligere arbeidsministeren.

– GJØR VELDIG MYE

Willy Kvilten, varaordfører for Høyre i Ullensaker, støtter Huitfeldt i at Øvre Romerike trenger flere arbeidsplasser som ikke krever høy utdanning.

– Derfor jobber vi for eksempel på spreng med å få på plass en løsning slik at Gardermoen Næringspark kan utvikles. Det vil skape en rekke nye arbeidsplasser, sier Kvilten.

Han er derimot ikke enig i at dagens politiske ledelse i Norge gjør for lite.

– Tvert imot. I løpet av den siste fireårsperioden har vi hatt et kraftig oljeprisfall som har påvirket arbeidsmarkedet i stor grad. Dette har først og fremst rammet Vestlandet, men har også fått ringvirkninger hos oss. Regjeringen har brukt hundrevis av millioner på å skape ny aktivitet, og vi ser at dette virker, sier Willy Kvilten.

– BOLIGPRISENE SKAPER PROBLEMER

Gry Hosøy, NAV-leder i Ullensaker, sier at utfordringene er mer nyanserte enn bare arbeidsmarkedet.

– I Ullensaker er det flere med inntekt som må få sosialhjelp for å få endene til å møtes, sier hun.

– Problemet er prisnivået, og særlig boligprisene. Det er blitt så dyrt å bo i Ullensaker og på Øvre Romerike at man må ha to solide inntekter for å klare det, sier hun.

– Bor man alene med barn, er det flere som selv med inntekt ikke får regnestykket til å gå opp. Det er en tiltakende tendens, sier Hosøy.

Hun sier også at Øvre Romerike og Ullensaker har veldig høy vekst, og at et tverrsnitt av disse også vil ha behov for sosialhjelp på et tidspunkt.

– Dermed er det flere faktorer enn bare en vanskelig arbeidsmarked, sier hun.

HUN VAR LEI AV Å VÆRE ARBEIDSLEDIG: Trebarnsmoren skapte sin egen arbeidsplass

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.