I dag er det fem år siden 69 ungdommer ble drept på Utøya og åtte mistet livet i Regjerinskvartalet. AUF-leder Mani Hussaini mener lærdom blir viktig i årene framover.

Han var ikke på øya i Tyrifjorden den skjebnesvangre dagen for fem år siden, men 22. juli er naturlig nok blitt en viktig del av han. I dag står Mani Hussaini på talerstolen når hans tidligere venner og partifeller skal minnes.

- Et viktig budskap i talen min blir at selv om tida går, er det viktig å være der for hverandre, sier Hussaini.

AUF-lederen peker videre på at selv om det nå har gått fem år, og flere har kommet seg videre, er det fortsatt mange som opplever det som om 22. juli var i går.

- Og det må være greit. Man takler ting forskjellig, og i ulikt tempo. Det er kanskje nettopp det som beskriver menneskeligheten i dette her, at ikke alle opplever det likt, sier han.

- Bør inn i læreplanen

- Fem år etter er det tid for å se framover, samtidig som man ikke må glemme det som skjedde. Glemmer man, er historien dømt til å gjenta seg, mener Hussaini.

Og å ta lærdom av hendelsen, er noe han ser på som et sentralt punkt i årene som kommer.

- Det finnes et kunnskapshull når det gjelder 22. juli. Jeg tror det er mange lærere som er usikre på hvordan de skal snakke med elevene om hendelsen, og hvordan det kan brukes i undervisningen. På et eller annet vis bør det inn i læreplanen, sier han.

Hussaini ville først rive bygget

Hegnehuset, som åpner for fullt på Utøya fredag, trekker AUF-lederen fram som et viktig sted, både når det gjelder det å minnes de døde, men også når det gjelder å lære om hendelsen.

- Hegnehuset forteller en viktig historie, deler av huset er også et senter for demokratilæring, sier Hussaini.

Huset, som hegner om deler av det gamle kafébygget, er omkranset av nær 500 stolper, én for hver av de overlevende, mens selve bygget holdes oppe av 69 søyler, én for hver av dem som døde. Kulehull er bevart og vinduene står fortsatt åpne, sånn som de sto den dagen for fem år siden. En tidslinje, med SMS-meldinger til og fra dem som var på øya, er også stilt ut.

Hussaini, som først ville rive hele kafébygget, er nå glad for at deler av det er beholdt.

- Det var riktig at det ble sånn.

- holder å være medmenneske

Hussaini har selv måttet lære underveis. Lære hvordan man skal møte ungdommer som var på Utøya, lære hvordan man møter etterlatte og lære hvordan man skal lede Norges største ungdomsparti etter en slik hendelse.

- Jeg lærte fort at jeg som ikke var der, ikke opplevde, aldri vil forstå hvordan det var. Men jeg har oppdaget at det holder i bøtter og spann å være medmenneske.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.