– Min oldemor døde da hun var 98 år. Jeg har vel egentlig alltid hatt lyst til å være forfatter, men fikk inspirasjon til å begynne da hun døde og etterlot seg mange skriverier i form av dagbøker, dikt og innlegg til historielag. Jeg synes det var veldig artig, og ville skrive en serie som tok utgangspunkt i disse, sier forfatteren.

GJORDE ALVOR AV PLANENE

Da Årsandøy leste om en skrivekonkurranse på Cappelen Damms hjemmeside bestemte hun seg for å gjøre alvor av drømmen, og sendte inn et bokmanus som tok utgangspunkt i oldemorens liv. Hun husker fortsatt overskrifta der det sto: «Vil du bli serieforfatter?».

– Jeg sendte det inn og var så stolt, men fikk ikke noe svar, sier Årsandøy.

Opplevelsen hadde imidlertid tent en gnist hos henne, og hun bestemte seg for å starte med en ny historie.

MER FIKTIVT

En verdifull erfaring Årsandøy tok med seg videre var at hun måtte skrive mer fiktivt. Den nye historien som nå er utgangspunktet for de utgitte bøkene inneholder dermed fiktive personer. Enkelte steder er også oppdikta, men ifølge forfatteren er mesteparten av naturen, stedsnavn, bygninger, skikker og folkefortellinger hentet fra Andenes, som er barndomsbygda hennes, og stedet der historien utspiller seg.

– Det et historisk bakteppe der. Navnet på noen ekte personer er også med i bøkene, men disse nevnes bare, og har dessuten utpekt seg opp gjennom historien, sier forfatteren, som begynte å gjøre undersøkelser til bøkene i 2014.

Det har vært en lang veg fra Årsandøy begynte å jobbe med bøkene til det faktiske resultatet kunne utgis. Forfatteren kan fortelle om en lang prosess, og at det ble mye fram og tilbake før forlaget Juritzen valgte å satse på bokserien.

– Jeg har lært mye av en sånn prosess, og oppdaget fort at det var lettere å skrive bok nummer to, sier Årsandøy.

Bok nummer tre skal etter planen utgis i oktober, og den fjerde boka i serien er sendt til redigering.

IKKE FOR LANG TID

– Ønsket og planen er at det ikke skal gå for lang tid mellom hver gang en ny bok utgis, forklarer hun.

Årsandøy ville heller ikke skrive en serie som gikk i det uendelige.

– Det er ikke noe fyllstoff, og det går slag i slag. Jeg kan heller skrive en ny serie når jeg er ferdig med denne, sier hun.

FULL FART

Årsandøy er trebarnsmor, og jobber også som frisør på AMFI Eidsvoll. For øyeblikket er hun i mammapermisjon, men planen er at hun kombinerer tilværelsen som frisør og forfatter da den er over i desember.

– Det er mange som spør meg hvordan jeg rekker alt, men jeg pleier som regel å skrive om kvelden når ungene har lagt seg for kvelden, sier Årsandøy.

FRA DANS TIL TEATER: Mathea er klar for hovedrollen i Annie

OM FORFATTEREN

  • Fullt navn: Mariela Årsandøy Steensrud 
  • Bosted: Råholt 
  • Alder: 26 
  • Familie: Gift, tre barn 
  • Er: Frisør og forfatter
  • Har utgitt: De to første bøkene i serien «Slekten fra havet» 
  • Bokserien: Består av åtte bøker der man følger hovedpersonen Ravna Overgård, ei ungjente fra Andenes. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.