• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
  • BILMEKANIKER: Marlen Bergsjøbrenden skal bli bilmekaniker.

Marlen har ikke noe spesielt forhold til kvinnedagen. Til det er hun for ung. Hennes valg er helt naturlig og selvfølgelige – uten tanke på at hun har muligheter som jenter tidligere bare kunne drømme om.

VALGTE FEIL

Da Marlen begynte på videregående, fulgte hun «jentestrømmen» og begynte på helsefag. Hun byttet etter ett år.

– Jeg valgte feil, enda jeg visste at jeg egentlig ville noe annet. Helse var ikke rett for meg, og etter ett år hoppet jeg av og begynte på TIP (teknikk og industriell produksjon). Det var jo det jeg ønsket helt fra begynnelsen av, forteller 17-åringen.

– Hvordan reagerte de rundt deg på at du hoppet av det tradisjonelle og over i et «gutte-fag»?

– De reagerte med å synes at det var rart at jeg ikke med én gang valgte det jeg egentlig ville. Jentene jeg gikk sammen med, ble overrasket. Bilmekaniker er jo ikke en vanlig jobb for jenter. Men det er det jeg vil.

ENESTE JENTE I KLASSEN

Fra å gå i en klasse dominert av jenter, går Marlen nå i en klasse med bare gutter.

– Er du en av gutta?

– Nei. De er litt annerledes enn meg, men jeg tror ikke at de tenker så veldig mye på at de har ei jente i klassen. Jeg skulle ønske det var flere jenter her.

– Du blir trolig i samme situasjon når du skal ut i arbeid.

– Ja, men jeg har vært ute i Bilekstra på Dal. Det gikk helt greit, selv om det bare var menn der. Jeg håper at flere jenter velger TIP. Bilmekaniker passer også for jenter.

Lik rett til utdanning

Kvinnedagen har Marlen ikke noe forhold til.

– Hvis du skulle ut å kjempe for likestilling – hvilke saker ville du valgt da?

– At jenter må ha lik rett til utdanning, ellers er det ikke rettferdig. At jenter skal tjene det samme som guttene er en selvfølge.

– Hva om du ikke kunne valgt TIP fordi du er jente?

– Jeg ville ikke likt om noen hadde sagt at TIP ikke er noe for meg fordi jeg er jente. Jenter må da få velge det de ønsker selv om de er jenter.

Fakta
  • Alder: 17 år.
  • Bosted: Råholt.
  • Utdannelse: Gikk ut av Råholt ungdomsskole i 2016.
  • Begynte på helsefag ved Eidsvoll videregående skole.
  • Byttet til TIP (teknikk og industriell produksjon).
  • Yrke: Vil bli bilmekaniker.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.