– Det er veldig overraskende å være i finalen. Jeg er veldig stolt og ydmyk over at folk har stemt meg videre. Det betyr veldig mye å være nominert til Årets unge bonde. Det at jeg driver gården min på en måte som blir likt og lagt merke til er veldig morsomt, sier Marthe Bogstad.

Bogstad gikk først videre fra den innledende runden av kåringen blant 453 nominasjoner. I semifinalerunden ble den talentfulle bonden blant de fem kandidatene som fikk flest stemmer av det norske folk.

Imponert over bøndene

Kåringen av årets vinner skjer på Felleskjøpets landbruksmesse Bedre Landbruk på Lillestrøm 10. november. En bredt sammensatt ekspertjury har fått oppdraget med å kåre vinneren.

– De nominerte til Årets unge bonde representerer akkurat den typen bønder vi trenger for å møte framtidens utfordringer innen landbruk og matproduksjon, sier Anita Krohn Traaseth, jurymedlem og administrerende direktør i Innovasjon Norge. Hun har latt seg imponere av de unge bøndene. Her er kriteriene for å bli Årets unge bonde:

  • Bonden må være matprodusent.
  • Under 35 år.
  • Et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

Framtidsrettede bønder

I år ser juryen spesielt etter bønder som driver gården på en innovativ og framtidsrettet måte. Vinneren av Årets unge bonde får 20.000 kroner i reisestipend og avløser for én uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

– Juryen har en meget tøff oppgave foran seg. Det er fem sterke kandidater, som alle oppfyller kravene til å bli Årets unge bonde. Det blir nok den som har det ekstra rundt nyskapning, som stikker av med seieren, sier Krohn Traaseth.

Den prestisjetunge konkurransen er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å øke rekrutteringen til norsk landbruk og fokusere på produksjonen av norsk kvalitetsmat.

I fjor gikk Mina og Anders Klaseie fra Eidsvoll helt til finalen blant over 400 nominasjoner i den samme konkurransen. I årets jury sitter Anita Krohn Traaseth, Pål Johan From, Per Borglund, Anne Jødahl Skuterud, Hilde Øverby og Tora Voll Dombu. Juryen ledes av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.