– Du tror jo aldri at en 30-åring kan få kreft. I så fall rammer det bare alle andre. Men jeg fikk livmorhalskreft, sier Syrstad Kofstad til EUB.

Hun og ektemannen drømmer om å få barn, og i 2015 sluttet hun derfor på prevensjon. Ett år gikk uten at hun fikk tilbake menstruasjonen. Marthe begynte å bli urolig. I ettertid forteller hun at det nesten var som om kroppen prøvde å fortelle henne at noe var galt. Sommeren etter – i 2016 – fikk hun den uvirkelige beskjeden.

«Beklager å måtte fortelle deg det, men du har livmorhalskreft og må møte på Ahus i morgen», sa Ahus-stemmen i telefonen.

– Det var en helt absurd beskjed å få. Du får en blanding av redsel, panikk og maktesløshet, sier Marthe i dag.

Kalles inn hvert tredje år

Hvert tredje år får norske kvinner et brev fra Kreftregisteret. I #sjekkdeg-brevet minnes de på at det nå er på tide å bestille ny time for livmorhalsprøve. Marthe fikk også et slikt brev. Men som mange andre droppet hun å bestille time hos fastlegen eller gynekologen. Dermed var det ekstra tøft å takle den vonde kreftbeskjeden.

– Hvis du ikke møter til innkalt time kan det gå seks år mellom hver gang du blir sjekket. Det var nettopp dette som skjedde med meg. Hadde jeg gått tidligere kunne det hende de kun hadde påvist celleforandringer og at det ikke hadde rukket å utvikle seg til kreft, sier Syrstad Kofstad.

Sykdommen livmorhalskreft rammer rundt 400 norske kvinner hvert år. 70–80 dør årlig. Marthe måtte gjennom tre tøffe operasjoner.

– Ettersom vi svært gjerne vil få barn gikk jeg gjennom noe som kalles fertilitetsbevarende behandling. Cirka 1/4 av livmorhalsen ble fjernet, sier 33-åringen.

– Vi har ingen garanti for noen form for kreft, men når det gjelder livmorhalskreft er dette en kreftform vi kan unngå med regelmessig sjekk. Det er bare en enkel celleprøve som skal til for å kunne avdekke alvorlige celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft. Vi skulle ønske det var mulig å utrydde alle kreftformer, men når vi har et så godt screeningprogram for livmorhalskreft og en HPV-vaksine for både jenter og gutter nå, så må vi gjøre det vi kan for å opplyse kvinner om hvordan de skal forebygge livmorhalskreft, sier David Hemmingsen, distriktssjef Oslo i Kreftforeningen.

Takker Thea Steen

I dag er Marthe kreftfri. Hver tredje måned i to år har hun tatt livmorhalsprøver på Ahus. Nå er det aldri noe spørsmål lenger.

– Det er jo bare tullete å hoppe over eller utsette slike prøver. Det er ikke smertefullt, er gjort på under fem minutter og kan redde livet ditt, sier hun.

Da hun ikke fikk tilbake menstruasjonen slo hun alarm og bestilte kontrolltime hos gynekolog Martin Lundring på Jessheim. Det er hun sjeleglad for.

– Jeg kan ikke få fullrost ham. Han er én av verdens beste i sitt fag og gjør en fantastisk jobb.

Årets #sjekkdeg-kampanje starter lørdag.

– Hvilke råd vil du gi andre?

– Ta livmorhalsprøve. Det er så utrolig verdt det. Skulle det oppdages celleforandringer så er det mye bedre at det finnes ut tidlig. Du trenger ikke gå hvert år. Det holder å følge screeningprogrammet til Kreftforeningen. Oftest tar det minimum tre år før sykdommen utvikler seg, sier hun.

72.000 flere kvinner tar livmorhalsprøve i dag enn for noen år tilbake – mye takket være Thea Steen. Hun er også et forbilde for Marthe.

– Hun var et helt fantastisk menneske, og er mye av grunnen til at jeg sitter her i dag og forteller åpent om dette. Det hun fikk utrettet med å fortelle sin historie og få mange tusen flere til å sjekke seg er det bare å ta av seg hatten for, sier Eidsvoll-kvinnen.

Hun og mannen drømmer fortsatt om å få barn og forsøker å bli gravid gjennom prøverør.

– Det vil være det største som har hendt om vi skulle lykkes, sier Marthe Syrstad Kofstad.

–  Livmorhalskreft skal utryddes

I løpet av 2018 vil over 300 norske kvinner få beskjed om at de har fått livmorhalskreft. – La oss bli det første landet i verden som når nullvisjonsmålet for livmorhalskreft, sier Anne Lise Ryel.

Hun er generalsekretær i Kreftforeningen, og mener det er helt realistisk at det på sikt blir svært sjelden at noen utvikler livmorhalskreft i Norge. Dersom kvinner ringer fastlegen og tar livmorhalsprøve når de får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, vil risikoen for kreft reduseres med opptil 80 prosent. 

– Heldigvis er vi på riktig vei. På grunn av #sjekkdeg-kampanjen er det nå 72.000 flere kvinner årlig som tar livmorhalsprøve, og mange av dem har unngått kreft. Livmorhalskreft skal utryddes, sier Ryel til EUB.

Thea Steen viktig

Etter at Thea Steen tok initiativ til #sjekkdeg-kampanjen, har alle landets fylker hatt stor økning i antall kvinner som tar livmorhalsprøve. Steen døde selv av sykdommen i 2016, bare 26 år gammel. Spesielt de yngste kvinnene mellom 25 og 34 år har latt seg inspirere av kampanjen.

– Økningen blant yngre kvinner er helt fantastisk. Dessverre er det fremdeles mange som ikke bestiller legetime når de får #sjekkdeg-brevet. Det er også alarmerende at over 250.000 kvinner ikke har sjekket seg over ti år. Derfor er det viktig at alle oppfordrer sine døtre, søstre, mødre, tanter og kollegaer til å sjekke seg, sier Ryel. For fjerde år på rad arrangeres #sjekkdeg-kampanjen i Norge. Den starter 1. september. Dette kan være symptomer på sykdommen:

 • Blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet.
 • Blodig, illeluktende utflod.
 • Uregelmessig menstruasjon.
 • Blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet.
 • Smerter, spesielt i korsryggen.

Mange uteblir fortsatt

– Tall fra 2017 viser at Akershus er på topp-tre plassering hva gjelder hvor mange som følger livmorhalsprogrammet, altså møter opp til livmorhalsprøve. Dekningsgraden er 72 prosent for aldersgruppen 35 til 69 år. Blant den yngre aldersgruppen (25 til 34 år) ligger Akershus langt ned på lista. Her møter 66 prosent av de opp, sier David Hemmingsen, distriktssjef Oslo i Kreftforeningen.

Livmorhalskreft

 • Snittalder for når sykdommen oppdages er 52 år.
 • Antall tilfeller er redusert med 40 prosent de siste 50 år.
 • Det er likevel en økning på 30 prosent blant kvinner under 40 år.
 • Risikoen kan reduseres med 60–80 prosent om anbefalte livmorhalsprøver tas.
 • Årets #sjekkdeg-kampanje starter 1. september. Bakgrunnen er et ønske om å få flere til å sjekke seg.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.