Korslund gård restaureres. I det man kjører inn på gården, ser man håndverkere i full sving i hovedhuset. Lukten av dyr og gjødsel er for anledningen byttet ut med duften av nykokt kaffe og nybakte kanelsnurrer.

– Jeg har aldri hatt en journalist på besøk her før, ler Martin Bøhm-Pedersen, oslomannen som flyttet til Morskogen for å bli bonde.

Andelsgård

Bøhm-Pedersen kjøpte Korslund gård på Morskogen i fjor vår. Han har brukt tiden siden kjøpet på å pusse opp bygningene på gården, for å bruke det som en andelsgård.

En ordning som går ut på at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og er med på å dele årsvariasjoner i avlingene.

– Det er egentlig noe jeg alltid har drømt om. Jeg skulle ta meg et friår og seile til Spania og Karibien. Vi startet en regatta i 2016, som skulle til karibuen, men etter to og et halvt døgn falt masta ned. Så da måtte vi snu. Da jeg kom hjem igjen, så hadde jeg jo ikke noe å gjøre. Da begynte jeg å tråle litt på finn.no. Da fant jeg denne gården til salgs, og så har det ballet på seg, humrer den blide bonden.

Mange interesserte

Det har ballet på seg. En lørdag i september hadde Bøhm-Pedersen en slags offisiell åpning av andelsgården. Han inviterte alle som var interessert

– Det kom ca. 70–80 stykker, så det har vært god respons, og mange som er interessert, sier den ferske bonden.

Det er ennå en stund til den planlagte oppstarten, men Bøhm-Pedersen vil gjerne komme i kontakt med dem som er interessert.

– Vi kommer til å starte litt forsiktig, men vi vil trenge rundt 50–60 familier som vil være med og ta en del, forklarer bonden.

Opptatt av hva vi spiser

Martin Bøhm-Pedersen ser klare bølger og trender i befolkningen. Han peker blant annet på Økouka som en del av en trend hvor folk er mer opptatt av hva de putter i seg.

– Det er veldig mange i dag som tenker over hva slags mat vi spiser, og hvordan det er produsert. De ønsker å vite hva de spiser, og hvor det kommer fra, forteller Bøhm-Pedersen.

Trendy

I tråd med dagens trender, vil det også bli ølbrygging og kurs i urtemedisin på gården.

Korslund andelsgård vil også tilby overnatting, for å tiltrekke seg kunder som kommer fra et stykke unna.

– Jeg tror at en del av kundene som kommer hit, vil komme fra byen. Men i tillegg må vi ha kunder fra nærmiljøet. Vi ønsker i hvert fall det, sier Bøhm-Pedersen.

Fakta om andelsgård

  • Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en form for direkte omsetning og dialog mellom gård og forbruker.
  • Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og er med på å dele årsvariasjoner i avlingene.
  • Som andelseiere i årsproduksjonen kan forbrukerne delta i planlegging av gårdsdriften og på den måten få produkter som det ellers er vanskelig å få tak i.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.