Alle fiske- og Risa-elskeres store mareritt startet fredag ettermiddag. Roy-Idar Brandlistuen, én av flere i Risa-utvalget, fisket i elva noen meter nedenfor Risebro i Ullensaker kommune.
- Jeg var her og fisket, og ble sittende og titte oppover elva. Plutselig så jeg en fisk som sto med buken opp. Jeg gikk litt oppover elva, og så fisken oppførte seg veldig rart. Så fikk jeg plutselig se flere komme nedover med strømmen. De gikk fra side til side, var halvdøde og noe var feil. Så fikk jeg se flere døde fisk. Da gikk alarmen, sier Brandlistuen.
Han kontaktet flere av sine gode venner i Risa-utvalget, deriblant Bjørn Otto Dønnum.

Flust med Timer

Siden 2007, sist det var massiv fiskedød i Risa, har de to og de andre i Risa-utvalget jobbet intensivt med å bygge opp igjen ørretbestanden i Risa. Totalt har det gått med tusenvis av timer på dugnad. Sakte, men sikkert har de lyktes med arbeidet. Det er stadig blitt mer og mer fisk, og den har økt i størrelse for hvert år. 1. mai ble det åpnet opp for litt mer fiske, naturligvis begrenset og i form av «Catch and release». Nå, under én måned etterpå, er marerittet et faktum.
- Jeg ble oppringt av Roy-Idar og flere av oss har vært her og plukket døde fisk opp av elva. Hittil har vi funnet cirka 60 ørreter fra 100 gram til to kilo, sier Dønnum.
- Vi prøvde litt førstehjelp på fisken. I en halvtimes tid forsøkte vi å få fiskene i gang igjen, sier Dønnum, som har tatt hovedfag på ørreten.

Merket at det var noe

- Hva tror du kan ha skjedd?
- Akkurat nå er det umulig å si. Fisken er ekstremt fintfølende, og har noen sanser som er helt fantastiske. Vi kunne se at de forsøkte å komme seg ut til sidene, og det virket som de ville bort fra der det var noe som ikke var bra. Det var akkurat som de ble kvalt på en eller annen måte, svarer Dønnum.
- Vi har holdt det fredet her, og hatt et fantastisk samarbeid med alle grunneierne rundt her. Tyvfiske har vært en utfordring rundt her, men vi har klart å holde fiskebestanden stadig økende. Så skjer plutselig dette. Det er helt forferdelig, sier Brandlistuen.
Folkene i Risa-utvalget frykter at langt flere enn de 60 ørretene de har funnet er døde.
- Her er det garantert store mørketall. Mange har blitt med strømmen nedover Risa, og blitt tatt av gjedder nede ved utløpet til Dalsdammen, sier Dønnum.
Eidsvoll kommune, Fylkesmannen og politiet ble varslet allerede fredag ettermiddag.
- Nå er det dessverre ikke så mye annet vi får gjort enn å ta vannprøver, sende de inn og få prøveresultater. Håpet er naturligvis at de skal gi oss svar på hva som har skjedd her, sier Dønnum.
I første omgang vil ørretene bli sjekket for om døden skyldes kvelning. Skulle det vise seg å være noe annet vil det bli tatt ytterligere prøver.
- Da vil det bli tatt leverprøver for å se om det kan skyldes gift, sier Dønnum.
Risa-utvalget har en bønn til myndighetene. De håper det bevilges midler slik at nødvendige prøver kan tas og det er mulig å komme til bunns i dødsgåten.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.