Anders Klaseie (Sp) og Knut Bakkehaug (V) talte jordvernets sak. Ole Randin Klokkerengen (Sp) kjempet for elgen. Alle tre tapte avstemmingen i kommunestyret denne uka.

Det var sluttbehandlingen av kommuneplanenes arealdel som skapte debatt. Arbeidet med planene har pågått hele denne valgperioden.

Det første utkastet ble møtt med flere innsigelser fra Fylkesmannens side. Noen planer ga kommunens seg på med det samme, andre ble løst gjennom forhandlinger med Fylkesmannen. Det var derfor en anbefalt plan som kom til behandling i kommunestyret denne uka.

Likevel ble det debatt om flere foreslåtte utbyggingsområder.

JORDVERN

Bakkehaug og Klaseie ønsket å ta ut flere foreslåtte boligområder på dyrket mark i sørbygda, på Bøn, ved Råholt Blomster og ved Lysakerbakken.

- Storsamfunnet har ikke behov for å bygge på dyrket mark i sørbygda, uttalte Klaseie og viste til Fylkesmannens retningslinjer for utbygginger.

- Jeg snakker på vegne av neste generasjon og mener at vi - noen og tretti personer - ikke skal ødelegge for dem, sa han.

MINDRE VEKST

- Hvis vi ønsker vekst, må vi finne områder der folk vil slå seg ned, påpekte Terje Tønnessen (Frp).

- Det er mulig det blir litt mindre vekst ved å ta ut boligområdene, men matjorda er for viktig til å bygges ned, mente Knut Bakkehaug.

- Dette er kjerringa mot strømmen. Jeg håper kommunestyret stemmer imot å trekke områdene ut av planen, uttalte Jens E. Aalborg (H).

AVGIFT FOR BYGGING PÅ MATJORD

Hans Arvid Øberg (Ap) talte også jordvernets sak, og viste til Kåre Willochs forslag om avgift for å bygge på dyrket mark.

- Vi må for framtida bli mer bevisste på den matproduserende jorda vi har, sa Øberg, men han stemte like fullt for å tillate utbygging av de omstridte områdene.

VIKTIG ELGTREKK

Lederen av viltnemnda, Ole Randin Klokkerengen (Sp), ville ta ut to hytteområder øst for Hurdalssjøen.

- Disse områdene ligger midt i den beste trekkruta for elg på Øvre Romerike. Hytteområdene er en katastrofe for elgen, sa han.

AVSTEMMINGEN

Ordfører Einar Madsen (Ap) presiserte at det ikke ville forsinke planen om noen områder ble tatt ut, men forslagene fikk likevel liten tilslutning.

Forsøket på å ta boligområdene ut av planen, fikk stemmer fra Sp, Venstre og delvis SV og oppnådde seks og fire stemmer, mens forslaget om å fjerne hytteområdene også fikk støtte fra noen Ap-representanter og endte opp med henholdsvis åtte og ni stemmer.

To av Sps representanter stemte til slutt imot hele planen.

LES OGSÅ: Ungt ektepar satser fire millioner på sauer

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.