• UTVIDER: På Ner Ås er fjøset nylig bygd på. Med det kan antall mjølkekuer økes fra 25 til 40.

Aas har nylig utvidet fjøset på gården Ner Ås for å gi plass til flere melkekuer.

– Det kan vel være flere grunner til at det er mange som produserer melk i dette området. Brukenes størrelse passer til det, og det er mye beiter. Vi kan også benytte utmarksbeitene, noe som er en betydelig og viktig ressurs i storfeproduksjonen, sier han.

Samtidig med utvidelsen av fjøset, som ble tatt i bruk i oktober i fjor, ble det installert melkerobot.

– Det er greit å gjøre dette når vi vet at neste generasjon vil ta over. Da blir det mer fleksibelt fjøsstell, og vi er ikke så avhengig av å følge klokka hele tiden. Det har vært stor omstilling og effektivisering i landbruket, og det har blitt større og større bruk, men færre bønder. Det er ingen fordel med færre i miljøet, sier Aas.

Planen er at sønnen Ola Børger, for øvrig yngst av tre søsken, skal ta over gården.

Nannestad er den nest største produsenten av melk i Akershus, bare Ullensakers bønder leverer mer.

GODT FAGLIG MILJØ

Aas mener også at det faglige miljøet blant melkeprodusentene er godt i Nannestad, og at dette også er medvirkende til at det er mange som fortsetter med melkeproduksjon.

– I vinterhalvåret samles vi én dag i måneden, hvor også en veileder fra Tine deltar av og til. Og så samarbeider de som har dyr på utmarksbeite både om tilsyn, gjerding og sanking, sier Aas.

Fra Ner Ås slippes om lag 20 dyr på utmarksbeite. De kan slippes rett utenfor gården.

Han er selv oppvokst med melkeproduksjon, og interessen for det er derfor sterk. Han og kona Kari Anne tok over gården Ner Ås, som ligger i Åslia i Maura, etter hans far Gullbrand Aas i 1986.

– INGEN STOR PRODUKSJON

– Låven brant ned i 1979, så vi bygde opp igjen da vi tok over. Nå har vi bygd på fjøset så vi kan øke til 40 melkekuer. Foreløpig har vi 25 kuer, og leverer 185.000 liter melk i året. Det er ingen stor produksjon i dag. Vi er avhengige av å få kjøpt mer kvote dersom vi skal øke produksjonen, sier Aas.

Ner Ås består av 185 mål dyrket mark, hvor det dyrkes gras og korn. I tillegg forpaktes det en del. Ner Ås har også 450 mål skog.

Aas driver også mye leiekjøring, blant annet med pressing av rundballer.

– Jeg trives godt i dette yrket. Det er variert, med nye utfordringer hver dag, sier han.

MELKEPRODUSENTER I NANNESTAD:

Maura: Magne Aamold, Gudmund Aas, Odd T. Brustad, Kristoffer Dal, Thor Kr.
Engelstad, Ole Christian Aas, Erik Økern, Jarle Johannessen og Ole David Aas.

Nannestad: Sverre Haga, Hans Mikal Holter, Barbro Vøien Aaby og Bjørn Aaby,
Thorolf Holter og Sidsel Sandberg.

Holter: Knut Finstad, Trond Korvald, Rune Jensen, Kristian Ruud, Kari
Anne Rønneseth og Odd Lindstad.

MELKEPRODUKSJON ØVRE ROMERIKE (2016):

Ullensaker: 4.074.323 liter
Nannestad: 4.034.778 liter
Eidsvoll: 3.349.547 liter
Nes: 1.590.261 liter
Gjerdrum: 1.478.423 liter
Hurdal: 65.541 liter
Akershus: 27.313.303 liter
Kilde: Landbruksdirektoratet

LES OGSÅ: Satset på trevirke i nytt fjøsKlikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.