På snart seks år har May-Lis Ekstrøm Hoel skapt suksessen «Loftet», som regnes som én av Norges beste gårdsbutikker. - Mye har handlet om å brette opp ermene, smiler hun.

Nå popper de opp. Én etter én. Gårdsbutikkene. For May-Lis Ekstrøm Hoel startet det som skulle bli et eventyr i april for snart seks år siden. Hjemme på gården Hoel Vestre i Holsjordet 39 på Hammerstad i Eidsvoll. Gårdsbutikken Loftet ligger over fjøset, i annen etasje på låven.

- Du bør helst ha åtte armer, fire bein og to hoder for å drive med dette. Mye har handlet om å brette opp ermene, smiler May-Lis overfor EUB.

Hun er ferdig med Farmen-eventyret nå. I fem måneder hadde hun drømmestillingen, som ukesoppdragsansvarlig i det populære TV2-programmet. Nå er hun tilbake på gården. For å fortsette på eventyret der.

LES OGSÅ: Kåret til én av Norges fineste gårdsbutikker

Omsetter for halvannen million

For gårdsbutikken har virkelig fått fotfeste fjern og nær.

- Vi har fått over 4.900 «liker» på Facebook og har kunder fra hele landet innom. Fra Oslo, Bergen, Trondheim og Nord-Norge. Ja, til og med fra Tyskland kommer det kunder hit, sier hun.

I gårdsbutikken har de satset på interiør, klær og gaver i landlig og lys stil. May-Lis og co. selger også feller og skinnprodukter fra egne sauer av rasen gammelnorsk spælsau.

- Hva har vært suksessresepten her?

- Vi er gjennomførte på det vi gjør. Det som trekker aller mest kunder er nok skinnene fra sauene våre. Og så selger vi kjøtt direkte fra gårdsbutikken på høsten. Det er populært, innleder May-Lis.

- Folk skal komme til Eidsvoll og kjenne på roen. I gårdsbutikken er det verken diskomusikk eller stressede folk. Vi satser alltid på god service, og håper vi er kjent for det. Vi lever av et godt rykte og positivt bygdesnakk. Folk skal føle at det er koselig å komme hit, Det er deilig å være liten, og jeg får jo ikke blitt større enn det lokalene er bygget til. Målet er å drive en butikk som går rundt, også medregnet en ansatt eller to, slik at jeg også kan avlastes noe i perioder. Det er viktigere å drive noe på en ordentlig måte enn å drive det stort, smiler den lokale gründeren.

Hun er hovedpersonen, men til sammen fire hoder jobber i gårdsbutikken.

LES OGSÅ: Etablerer egen arbeidsplass på gården

Bruker av all sin kunnskap

I år anslår May-Lis at omsetningen ender på cirka halvannen million kroner. Vanligvis har de åpent to dager i uka, men nå i desember er det gjerne åpent fra onsdag til søndag.

- Målet på sikt er ikke å ha mest mulig åpent, men være godt besøkt når vi har åpent. Jeg lager så mye selv, og må få tid til både det og alt det andre som er morsomt og inspirerende. Og så er det viktig å understreke at selv om vi ikke har åpent hver dag, så jobber jeg med Loftet hver eneste dag. Det er jo bestilling av varer, pakking, prising, vareeksponering, oppdatering av nyheter, egenproduksjon, markedsføring, regnskap og kundebehandling, poengterer May-Lis.

På Øvre Romerike og ellers i landet er det i dag mange gårdsbutikker. Loftet i Eidsvoll er allerede nevnt. Her er noen flere:

På Tømte-tunet kun noen kilometer unna, nærmere bestemt på Dokken i Eidsvoll, har de lagt om gårdsutsalget litt.

- Vi har ikke åpningstider som før, men driver fortsatt et selvbetjent potetutsalg. Det er i de samme lokalene som tidligere, folk kommer inn, tar det de vil ha og legger penger i en på veggen. Det er en safe med åpning i, sier Unni Tømte.

Hun sier systemet er basert på tillit.

- Det har vært ubudne gjester her, men vi driver i den tro at potetene smaker best om man har betalt for den. De som serverer stjålne poteter satser vi på at sitter der med en vond smak i munnen, sier hun.

«Hanne på landet» i sentrum

- Hva tenker du om at det stadig popper opp gårdsbutikker i landet?

- Det er svært positivt for hele landbruksnæringen. Vi trenger all den kreativiteten vi kan få, og det er bra at stadig flere går både nye og tradisjonelle veier.

- Hva tror du er grunnen til at stadig flere starter opp?

- For det første hører de nok om andre som lykkes bra. Og så er det mange kreative sjeler der ute som ønsker å utvikle gårdsbrukene sine og skape seg en arbeidsplass hjemme. På denne måten får man også utnyttet potensialet som ligger der til fulle, sier Unni Tømte.

Fredag åpnet «Frua i laaven», Trine Fjærvik, dørene til sin gårdsbutikk på Kjønstad gård i Nannestad.

- Dette er noe jeg har hatt interesse for, og som jeg har hatt lyst til å gjøre lenge. Nå er det endelig en realitet, uttaler Frua i laaven, Trine Fjærvik, til EUB.

- Jeg ønsker å selge lokalproduserte varer, men også merkevarer. Det blir litt av hvert, og det bør absolutt være mulig å finne den helt spesielle julegaven hos Frua i laaven. Etter hvert håper jeg også å kunne selge lammekjøtt fra egne sauer. En avtale med Nortura om nisjeslakt er allerede inngått, sier Fjærvik videre.

«Hanne på landet» holder til midt i Ask sentrum i Gjerdrum. Dette er en livsstilsbutikk i en låve og selger blant annet interiør, gaver, klær og matprodukter.

2. nestleder Brita Skallerud i Norges Bondelag fra Kløfta tror suksessen til gårdsbutikkene skyldes flere grunner.

- Jeg tror folk har et sterkere behov for å vite hvor maten kommer fra. Gårdsbutikkene skaper arbeidsplasser, holder liv i gårdsbygninger, skaper økt kreativitet og gjør at færre trenger å pendle ut av bygdene for å få seg jobber, sier hun.

Tilbake i gårdsbutikken «Loftet» snakker May-Lis Ekstrøm Hoel om gleden ved å drive gårdsbutikken, samholdet, satsingen og utviklingen.

- Jeg husker jeg ringte venninna mi like etter at jeg hadde startet opp. «Herregud, hva har jeg gjort. Jeg hadde brukt opp alle sparepengene mine på å kjøpe opp varer og det kommer ikke til å komme en kjeft hit», sa jeg. Det viste seg heldigvis at jeg tok feil.

Omvisning i grunnlovsbygda

I dag er gårdsbutikken blitt mye mer enn en forretningsvirksomhet. Mange kunder tar toget til Eidsvoll for å besøke butikken. Da henter May-Lis dem nede på stasjonen.

- Før jeg tar dem med til Loftet hender det ofte at jeg tar dem med rundt i Eidsvoll på en omvisning. Det er så mye fint og spennende å se her. Eidsvollsbygningen er det naturlige midtpunktet, men det finnes så mye annet som er bra også. Det er noe alle bør få glede av å oppleve.

I fjor ble «Loftet» rangert som én av landets tolv beste gårdsbutikker gjennom nettstedet foreldre.no.

- Hvordan ser veien ut framover?

- Vi skal fortsette omtrent som nå. Nå har vi bygd oss godt opp, butikken har fått satt seg og vi har en stor kundegruppe. Det er dette som er gøy. Humøret, gleden, stå-på-viljen og det å få til noe selv. Dette er blitt som et eventyr for meg. Et gårdseventyr, smiler May-Lis Ekstrøm Hoel.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.