En stappfull hems innerst i leiligheten røper hvor Christer Larsen og kona helst vil være: Ute på tur. Fargerikt turutstyr i kasser står stablet opp mot toppen av taket.

I en leilighet der skråtak og seks takvinduer spiser av vegg- og gulvarealet gjelder det å stable smart. Gevinsten ved alle vinduene er en følelse av å være ute selv om man er inne.

Utefølelsen

– Vi er nok mer på tur enn vi er hjemme, sier Christer Larsen.

– Men når vi først er her oppe i leiligheten, er det godt å ha muligheten til å slippe inn dagslys fra alle kanter.

Leiligheten er bygget opp fra et råloft i en vernet bygård. Eieren kjøpte loftet sammen med broren, som fikk bygget sin egen leilighet ved siden av. Takvinduer var en avgjørende del av planen for begge.

– Egentlig ville jeg ha flere vinduer, men fikk ikke tillatelse til alt jeg ønsket meg på hovedsiden av huset, forteller Larsen.

Resultatet ble to takvinduer på den ene siden og fire på den andre. To av dem er en altanvariant som gjør at du kan sitte eller stå på ditt eget stuegulv, som om det var på en liten balkong.

Glassvegg

I leiligheten er det lagt opp til så mye innslipp av dagslys som mulig. Et kombinert arbeids- og gjesterom er atskilt fra stuen med en glassvegg som slipper lys inn fra resten av leiligheten. Rommet har også et eget takvindu som bidrar med dagslys.

En mur midt i leiligheten er redusert til et minimum for å skille rommene uten å sperre for lysutvekslingen.

– Da vi fikk nei til å lage vinduer i kjøkkenavdelingen, vurderte vi å sette opp et panel med dagslys på veggen, forteller Larsen. Foreløpig begrenser det kunstige lyset seg til uplights i takbjelkene og ellers til lampelys der det trengs.

– Men det bruker vi egentlig så lite som mulig. Det er mest oppover i høyden det kan bli mørkt her.

Plassering

Takvinduene i stuen hos Christer Larsen er plassert lavt ned mot gulvet, slik at man kan se ut selv om man sitter. Det er her mye av utfordringen med lagringsplass oppstår. I brorens leilighet er det flere vinduer høyt oppe i taket, men de er til gjengjeld lite tilgjengelige og må fjernstyres.

– Plassering av vinduene er gjerne et spørsmål om hva man får tillatelse til, sier arkitekt Per Atle Myrhol, som har jobbet med loftsutbygging i Oslo i 30 år og er daglig leder i Arkitene Dahl og Myrhol.

– Men man kan jo alltids begynne med å drømme litt. Når man skal velge hvor de skal stå, bør man oppleve rommet innenfra og ut, og tenke over hvor takvinduet vil gjøre mest ut av seg. bør man gå ut av huset og beregne hvor på fasaden drømmevinduet kommer til å stå. Dersom det blir konflikt mellom det man ønsker seg inne, og det man ser utenfra, mener jeg det er det utvendige som bør avgjøre, sier Per Atle Myrhol.

– Uansett vil takvinduene åpne rommet og gjør det lysere. I mange tilfeller virker det også større, dersom vinduet er riktig plassert, sier Myrhol.

Fagfolk

Teknisk sett er det mulig å få inn dagslys i de fleste rom i toppen av et bygg. Til flate tak finnes det egne buede varianter som hindrer at vann og snø blir liggende, og det finnes også måter å kanalisere ned dagslyset på i rom der det er langt opp til takets utside. Arbeidet med å velge vindustype og få satt det inn bør imidlertid gjøres grundig, mener arkitekt Per Atle Myrhol.

– Takvinduer er en utsatt konstruksjon, og vi har sett en del skader som følge av kondens og dårlig isolasjon i kantene. Bruk fagfolk til hjelp, og gjerne også folk med erfaring fra tilsvarende vinduer.

En lang rekke av solfylte dager er avløst av regn. De små dråpene legger seg som et filter på rutene og forstyrrer utsikten, men tar lite av lyset. Christer Larsen har til gode å glemme å lukke igjen vinduer som står åpne.

– Etter en måned blir det en vane. Det tar ikke noe lengre tid med altanen enn det tar å lukke igjen et vanlig vindu. Hadde de blitt montert lenger opp på veggen, hadde jeg sikkert skaffet meg regnsensor slik at de ville lukket seg automatisk. Det finnes mye bra tilleggsutstyr, sier Larsen.

Gleden over å se verden der ute er likevel større enn fasinasjonen over de tekniske mulighetene.

– Dette må være verdens fineste utsikt, sier bygutten som har plassert seg midt i sentrum med kontroll over vær, byliv, parker og skog i alle retninger.

Hva koster det?

Byggets form, behov for stillas, blikkenslager, tillatelser og andre forhold kan gi stor variasjon i totalpris. Vindusprodusenten Velux gir dette anslaget:

Takvindu på 55x98 cm inkludert isolasjonsmaterialer, utvendig inndekning, innvendig utforing/gerikter og montering fra innsiden med grei atkomst: 17.300 kr. Tilsvarende for takvindu 78 x 140 cm: 22.000 kroner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.