– En gledens dag, sa jubileumskomiteen leder, Rolf Thon, da han mottok sjekken fra DnBs banksjef på Øvre Romerike, Karen Marie Sæther-Larsen.

OLAV DEN HELLIGE

Eidsivating ble opprettet av kong Olav Haraldsson den hellige og hadde i omtrent 600 år tilhold rett utenfor Eidsvoll kirke.

I høst var det for øvrig også et annen 1.000-årsjubileum samme sted, da som kirkestedsjubileum.

Både kirken og etableringen av tinget er omtalt i sagaen om Olav den hellige i Snorres kongesagaer.

LAGTING FOR ØSTLANDET

Eidsivating var et overordnet ting for Østlandsområdet med sine egne lover.

Dit kom utsendinger fra blant annet Gudbrandsdalen, Østerdalen, Romerike, Ringerike, Hedmark med Solør og Oppland med Toten og Hadeland.

Biskopen, og noen ganger også kongen sjøl, deltok på tinget.

AMBISIØSE PLANER

Jubileumskomiteen har allerede lagt ambisiøse planer.

– Prosjektet har ei tidsramme på fem år der aktivitetene skal lede fram til jubileet i 2022, forteller Rolf Thon.

– Vi planlegger utstillinger, undervisningsopplegg for barn og unge og et opplegg med reetablering av Eidsivatinget for unge. Vi håper også å få et historisk spel.

– Dette er et prosjekt som faller innunder begrepet kulturarv som vi i sparebankstiftelsen støtter, sier banksjef Sæther-Larsen.

– Prosjektet skaper interesse for vår fortid og bidrar til kompetanseheving.

SAMARBEID

Prosjektet har allerede etablert samarbeid med nasjonale fagfolk som skal bidra med foredrag, feltbesøk, seminarer og forskning.

– Vi har også et samarbeid med Frostating og Gulating, og håper å få med oss Borgarting, slik at vi kan gå til et nasjonalt nettverk for lagtingstedene, forteller Thon.

I avtale med Eidsvoll videregående skole skal det gjennomføres et tverrfaglig forskningsprosjekt der også Eidsvoll historielag og Eidsvoll 1814 skal delta.

– Det planlegges også et fagsymposium på topp faglig nivå for å forske på rettshistoriens utvikling i perioden fra Olav Haraldsson til 1814, forteller Thon.

ARKEOLOGI

I forbindelse med utvidelsen av jernbanen er det foretatt arkeologiske utgravinger i området.

– Vi finner generelt lite spor etter tingsteder, men vi har funnet spor etter en storgård ved kirken. Nå vil vi samle de beste forskerne, og målet er å få gitt ut ei bok, sier arkeolog Ola Rønne som er fylkeskommunens representant i jubileumskomiteen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.