– Pasientene bor over hele landet, men vi vet at i hvert fall sju av åtte som ble syke har vært på Oslo Lufthavn Gardermoen og handlet hos Joe & The Juice. Vi har derfor en sterk mistanke at dette var årsaken, uten at vi noen gang kan si dette helt sikkert. Årsaken til at kundene ble syke er heller ikke nødvendigvis svikt i rutinene hos restauranten, men at den kan ha brukt råvarer som var smittet med salmonella. Det har vi eksempler på at har skjedd tidligere, sier Catherine Svindland, seniorrådgiver seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet i en pressemelding.

STENGT

Mattilsynet tok før helgen prøver ved Joe & The Juice som er sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Restauranten ble stengt umiddelbart. I slike saker finner man ikke alltid smittekilden.

- Det er ikke meldt om nye sykdomstilfeller de siste ukene, og vi tror derfor at det ikke er fare for at flere kan bli smittet. Virksomheten har gjort flere tiltak og samarbeider med Mattilsynet, sier Svindland.

Folkehelseinstituttet varslet i forrige uke at de hadde registrert flere personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium. Alle var antatt smittet i Norge. I samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten, satte Folkehelseinstituttet i gang et arbeid med å kartlegge om de kunne ha en felles smittekilde.

LITE

Det er svært lite salmonella i norske husdyr og norske næringsmidler, sammenlignet med de fleste andre land i Europa. Men matvarer som er importert fra land der salmonella er vanligere enn hos oss, utgjør en smitterisiko. For å unngå å overføre smitte til andre, er det viktig at personer med diaré er nøye med håndvask etter toalettbesøk og før matlaging.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.