• FØRSTE GANG: Nå skal Bjarne Røtteruds kunst stilles ut for første gang siden hans død.

I programmet står det «Minneutstilling», men det er større enn som så: Ikke siden Bjarne Røtterud gikk bort 12. mars 2011 er bildene hans blitt stilt ut, hvis man ser bort fra sporadiske åpninger av magasinet i Granåsgården i Nannestad. Utstillingen åpner lørdag 9. september.

– MYE VAKKERT

Christine Bauman, Røtteruds livsledsager gjennom flere tiår, er i ferd med å gjøre de siste forberedelsene før utstillingen åpner lørdag.

– Dette er stort, sier hun.

– Vi skal vise fram mye kunst som aldri har vært stilt ut før. Det gleder jeg meg til, for det er mye vakkert.

Langs veggene i kjellerstua står bildene, fra de aller første forsøkene på nasjonalromantiske malerier til de aller siste grafiske og abstrakte verkene.

– I begynnelsen var Bjarne veldig opptatt av at det skulle være så fotografisk som mulig. Han var ikke fornøyd før lysrefleksene var helt perfekte, sier Baumann.

Så, etter utdanning både på formelle skoler og i livets skole, ble uttrykket mer abstrakt og etter hvert et uttrykk de fleste assosierer med Bjarne Røtterud, en kunstform hvor fargebruk, form og rom er det vesentlige.

Utstillingen som åpner lørdag vil være en historisk gjennomgang av livsverket til Nannestad-kunstneren.

SAMARBEID

Utstillingen åpner i Galleri Jessheim lørdag i samarbeid med Ullensaker kunstforening. Foreningens leder Hanne-May Sevendal sier det er en ære for kunstforeningen å få lov til å stille ut Bjarne Røtterud.

– Vi har snakket med Christine Baumann i lang tid om å få til dette. Nå får vi det til, og det er en stor glede og ære, sier Sevendal.

Hun trekker fra Bjarne Røtteruds kunst som særdeles betydningsfull, i kraft av å være både tidløs og av høy kunstnerisk kvalitet.

– Bildene til Bjarne Røtterud kan tas ut av tiden. Samtidig representerer han sin epoke. For oss er det viktig å speile hele Røtteruds liv, fra de første figurative maleriene til de siste abstrakte. Vi ønsker å vise hele hans utvikling, sier Sevendal.

Hun har plukket ut bildene som skal stilles ut sammen med Christine Baumann.

– Jeg har lært veldig mye av henne. Hun er veldig entusiastisk og kan mye om kunst og om å stille ut. Det er flott at flere nå får muligheten til å ta del i denne fantastiske kunsten, sier Hanne-May Sevendal.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.