Nå kan alle pasienter velge å få behandlingen der de måtte ønske.

- Dette er en gledens dag for alle pasienter, sier stortingspolitikerne Tone Trøen (H) og Kari Kjønaas Kjos (Frp).

1. november ble reformen «Fritt behandlingsvalg» iverksatt. I den anledning besøkte Tone Wilhelmsen Trøen (H) og Kari Kjønaas Kjos (Frp) Hurdal Recoverysenter.

- Reformen fritt behandlingsvalg skal redusere ventetidene, øke valgfriheten for pasientene og stimulere de offentlige sykehusene til å bli mer effektive, sier Wilhelmsen Trøen.

- På sikt er vi sikre på at denne reformen vil føre til økt konkurranse om pasientene, og ikke minst et bedre og bredere behandlingstilbud. Reformen vil tvinge det offentlige til å tenke nytt og annerledes for å tekkes pasientene. Pasientene vil få mer makt, og det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Kjønaas Kjos.

Ekspert på egen sykdom

De to stortingspolitikerne ønsker Hurdalsjøen Recoverysenter velkommen. Endringene gjennom reformen innebærer også at vurderingsfristen endres til ti dager for alle. Tidligere hadde vurderingsenhetene 30 dager. Nå skal pasienten innen ti virkedager få beskjed om vedkommende har rett til helsehjelp og hvis ja, når behandlingen skal starte opp.

Reformen innebærer også at pasienten med rett til helsehjelp selv skal kunne velge hvor de vil behandles blant godkjente institusjoner - på det offentliges regning. Incita har søkt om en slik godkjenning for Hurdalsjøen Recoverysenter.

- Vi har allerede mer enn hundre som står på venteliste og vil til oss. Så fort godkjenningen er på plass og de blir henvist hit av de offentlige helseforetakene er vi i full sving. Vi satser på å bygge ti slike recoverysentere rundt omkring i landet, sier administrerende direktør i Incita, Ole Andreas Underland.

Trening, samtaleterapi, naturopplevelser og sunt kosthold vil være noe av virkemidlene de skal bruke for å behandle personer med psykiske helseplager.

Eksperter på sykdommen

Underland sier mye av nøkkelen vil være å gjøre pasientene eksperter på sin egen sykdom.

- Da vet de hva som kjennetegner helseplagene, og ikke minst hvordan de kan jobbe for å bli bedre. Veien mot å bli frisk starter ofte gjennom et håp, og i det lyset er reformen «Fritt behandlingsvalg» et svært godt utgangspunkt. Alle som kommer hit vil selv ønske seg hit fordi de har hørt så mye fint og positivt om stedet. At vi allerede har lange ventelister viser nettopp det, sier Underland.

Trøen og Kjønaas Kjos sier de vil følge spent med på utviklingen der oppe framover.

LES FLERE SAKER OM DET NYE psykiatriske sykehuset

- Skal prøve alt før vi går til medikamenter

Behandling med sunt kosthold, naturopplevelser og trening

Privat helseforetak starter psykiatrisk sykehus ved Hurdalssjøen

LEDER: Nytenkning om psykiatri

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.