Alle ølbryggere med tanke om å få produktet sitt ut i markedet, er avhengige av særlig to forhold. En distributør og stor nok produksjon. Sundbytunet har begge deler på plass, og håper å selge 100.000 liter øl i år nå som både NorgesGruppen og Vinmonopolet har tatt inn merkevaren.

KONTROLLERT VEKST

- Vi har holdt på i fem år, og blant annet selv kjørt ut ølet til kundene. Da NorgesGruppen ringte og ville ta oss inn, handler det om volum og da er ikke det måten å gjøre det på. Vi kan heller ikke tappe selv eller klistre på etikettene for hånd slik vi har gjort til nå, sier Kjersti Romsaas Sundby.

Hun har holdt på å brygge det lokale ølet i fem år, og selv om hun naturligvis synes det er stort at en av landets matvaregiganter ringer og spør etter øl, håper hun på kontrollert vekst.

- Vi brygger på et halvautomatisk anlegg fordi vi vil at bryggeren selv skal røre i gryta og lukte på varen underveis. Det vil vi fortsette med, i stedet for å styre hele prosessen fra en pc i et kontor, nettopp fordi vi vil beholde selve håndverket. Døråpneren til å komme inn til så store utsalg er nemlig god kvalitet, påpeker hun.

FLASKEMASKIN

Men å selge 100.000 liter øl uten etikettmaskin og flasketapper, er umulig.

- Vi gjorde det med 30.000 liter øl i fjor, og det er en kjempejobb. Men nå har vi kjøpt en maskin som gjør begge deler. I tillegg har vi lagringstanker til 6000 liter og plass til 4000 liter til om det blir nødvendig, sier hun.

I praksis betyr avtalen med de to gigantene at ølet fra Sundbytunet kan drikkes over hele landet.

I NorgesGruppen er vi inne i det såkalte frivilligutvalget. Da er det opp til hver enkelt butikkeier å velge vårt øl eller ei. Når vi passerer 100.000 solgte liter, rykker vi opp i pliktutvalget. Da snakker vi virkelig store kvanta, sier hun.

Som merke i Vinmonopolets bestillingsutvalg, kan kunder hvor som helst i landet bestille ølet hennes til sitt lokale utsalg.

8000 FLASKER

Torsdag skal 8000 flasker ut av huset. Sundby gleder seg til det, men tenker også på hva som skjer videre.

- Det blir spennende å se hvor fort de selges. Jeg håper i grunnen ikke at det kommer en ny bestilling til mandag, selv om vi har plass til å utvide raskt. En myk økning er det beste for oss, men vi ønsker selvsagt å få ut ølet vårt i hele landet, smiler hun.

Det kommer også litt an på øltypene.

- Noen typer trenger for eksempel mer gjæring og lagring enn andre, påpeker hun.

- Du er ikke akkurat lei deg for disse bestillingene?

- Nei, dette er et kvantesprang for oss å ha kommet hit. Jeg har visst at dette var et langt lerret å bleke, men nå er vi der, smiler hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.