I samarbeid med Akershus fylkeskommune, HYOP og Kunnskapsbyen Lillestrøm åpnes en hydrogenstasjon ved Oslo Lufthavn. Hydrogenbiler er såkalte nullutslippskjøretøy, da de kun slipper ut vann lokalt. Oslo Lufthavn kjøpte sin første hydrogenbil i 2014, og den brukes daglig av Airport Patrol.

NULLUTSLIPP

- Det er spennende å tilby hydrogen. Vi ønsker å legge til rette for nullutslippskjøretøy lokalt, i tilbringertjenesten og for eksterne brukere, sier miljøsjef Tom Erling Moen ved Oslo Lufthavn på flyplassens nettsider.

- Vi skal fase ut bruken av fossilt drivstoff på egne kjøretøy, og det betyr at vi må teste ulike teknologiske løsninger som biodrivstoff, elektrisitet og hydrogen, påpeker han.

STØTTE

Hydrogenstasjonen som nå åpner er flyttet fra Kjellstad utenfor Drammen. Akershus fylkeskommune har gitt økonomisk støtte til prosjektet.

- Vi jobber kontinuerlig og langsiktig for nullutslipp. Norge er i verdenstoppen når det gjelder elbiler med blant annet insentiver som gratis parkering i sentrumsområder, ingen avgift og at de kan kjøre i kollektivfeltet de fleste steder. Det samme gjelder for hydrogenbiler, sier Solveig Schytz, leder i hovedutvalget for plan, næring og miljø i fylkeskommunen.

- Som regional myndighet har vi suksess med elbiler, men vi skal også bidra til å legge til rette for at andre nullutslippsteknologier kan brukes, understreker hun.

Schytz mener at Norge må gå foran som et godt eksempel.

VISE VERDEN

- Målsettingen er at vi skal ha like stor suksess med hydrogenkjøretøyer som med elbiler. Norge er kanskje et lite marked, men vi kan gå foran og vise resten av verden at det er mulig, sier hun.

Bilindustrien forbereder å lansere mange nye hydrogenbilmodeller de kommende årene, men trenger forutsigbare planer for infrastrukturutbygging for å kunne planlegge lansering i respektive land.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.