Ingen kirke er komplett uten et skikkelig kirkeorgel med dertil høye piper på veggen. Orgelet i Jessheim kirke er bygd i Tyskland, deretter fraktet hit og montert av profesjonelle folk fra leverandøren Weimbs Orgelbau i Hellenthal litt sør for Köln. De har omtrent 600 års erfaring med å bygge kirkeorgler.

Orgelet i Jessheim kirke er bygd i ask, har flere enn 1000 piper og kostet kommunen nær fire millione rkroner. Søndag 20. mai skal innvies under gudstjenesten.

LANG PROSESS

– Montørene har holdt på her siden påske med å montere og ikke minst stemme orgelet som kom hit i en container. Orgelet er bygd spesielt til dette kirkerommet, etter at folk fra fabrikken først var her og tok mål. Dette har vært en lang prosess, sier administrativ leder Marit Sæther i Jessheim Kirke.

Orgelet, som omtales som et relativt lite kirkeorgel sammenlignet med gigantene vi finner i store kirker og katedraler, erstatter dermed flygelet som hittil er brukt i Jessheim kirke.

– Er akustikken her god?

– Ja, veldig. Både til musikk og ren sang, påpeker Sæther.

I tillegg blir det også en orgel konsert fredag 25. mai. Da skal orgelkonsulent og kantor Anders Hovind traktere tangentene. I tillegg blir trompetist Randi Anita Jacobsen akkompagnert på orgel av Jessheim kirkes kantor Jorunn Aasen Devold.

Kirkekoret Voce skal synge en kantate av D. Buxtehude, i samspill med orgel og strykere.

– Det blir en variert kveld der vi får høre orgelet både som solo- og akkompagnements instrument, sier Sæther.

– Hva synes dere om å endelig få orgelet på plass?

– Det er selvsagt strålende. Alle kirker må jo ha et orgel. Og orgelet vårt skal brukes til både gudstjenester, seremonier som vielser og dåp, og jeg regner med at det blir noen konserter utover også, sier hun.

BRUKSKIRKE

Jessheim kirke som vi kjenner den ble for liten og uhensiktsmessig for byen, og dermed ble det besluttet å utvide den. 5. mars i fjor ble den innviet, men først nå er den altså komplett.

HUSKER DU: Ingen nåde for den gamle kirken

– Og da mangler det bare publikum. Kommer de?

– Ingen fare. Folk i området her er veldig flinke til å bruke kirken sin. Bare i 2017 hadde kirkene i Ullensaker 29.000 mennesker på gudstjenester. Vi har rundt 1000 arrangementer i vår kirke, så den blir brukt flere ganger om dagen til alt fra babysang til korøvelser, etterskoletid-tilbud, konfirmantundervisning, konserter, og mye annet.

– Hva synes folk om kirken?

– Jeg tror folk liker den, ellers hadde vi nok fått høre det. Og vi som jobber er veldig fornøyde, påpeker administrativ leder Marit Sæther.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.