– Det å lære mer om kong Carl Johan er viktig. Han regjerte da mange demokratiske institusjoner i landet vårt ble bygd, i en periode som var ganske spent, sier stortingspresident Tone W. Trøen.

Hun var en av flere distingverte gjester da Eidsvoll 1814 åpnet sin Carl Johan-utstilling torsdag.

– Jeg har tro på å markere slike jubileer for de gir oss en mulighet til å lære mer om demokratiet. Og jeg synes Eidsvoll 1814 forvalter historien vår på en flott måte i en tid der demokratiske verdier står i fare flere steder rundt om i verden, påpeker hun.

NORGES KONGE

Da Jean Baptiste Bernadotte mistet sin far og vervet seg til underoffiser i den franske hæren, ante han neppe at han en gang skulle bli konge av Sverige og Norge. I hæren utmerket han seg imidlertid med lederegenskaper og under den franske revolusjonen steg han i gradene. Siden det hadde blitt mulig for ikke-adelige å bli offiserer, ble han i 1794 utnevnt til brigadegeneral.

Da Napoleon ble fransk keiser i 1804 og konge av Italia året etter, utnevnte han Bernadotte til marskalk (øverste general i en hær). Etter slaget ved Austerlitz fikk han det lille fyrstedømmet Ponte-Corvo i Italia.

I Sverige ble barnløse Carl XIII konge i 1809, og da hans adopterte tronarving Christian August døde i 1810, trengte landet en kronprins. Mange så for seg en av Napoleons marskalker på tronen. Bernadotte var mest berømt og dessuten i slekt med Napoleon gjennom ekteskap. Han hadde også en sønn, slik at arverekken ville være sikret. 21. august 1810 valgte Riksdagen Jean Baptiste Bernadotte til svensk kronprins. Han tok navnet Sverige Carl XIV Johan (i Norge Carl Carl III Johan).

UTSTILLING

7. september er det 200 år siden han ble kronet til norsk konge. Carl Johan besøkte Eidsvoll Verk flere ganger som kronprins og konge, og Eidsvollsbygningen ble kongens regjeringskontor og audiensgemakker i de korte oppholdene den svenske og norske kronen var her.

LES OGSÅ: Hvor fikk folk i Eidsvollsbygningen maten sin fra?

Nå markerer Eidsvoll 1814 jubileet med en Carl Johan-utstilling i Eidsvollsbygningen. Til åpningen torsdag var både stortingspresidenten og ambassadørene til henholdsvis Sverige og Frankrike på plass.

– Vi synes det er veldig fint at de kommer hit, det gir tyngde til både seminaret og utstillingen. Carl Johan ble kronet i Bispegården i Trondheim, men siden de har sin egen feiring på selve dagen la vi åpningen til 6. september, sier Torbjørn Ellingsen ved Eidsvoll 1814.

Han synes jubileet er moro.

– Carl Johan hadde en ganske stor betydning for Norge. Som svenskekonge kunne han uten problemer satt en strek over vår grunnlov, og hvem vet hva som hadde skjedd da, spekulerer han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.