For nå blir nemlig ansvaret for å gjennomføre ikke-kirkelige vigsler overført til kommunene. For få dager siden dumpet brevet fra Det kongelige barne- og likestillingsdepartement ned i posten hos Ullensaker kommune, der kommunen blir pålagt å ta på seg dette ansvaret.

ORDFØRER FØRER ORDET

Dermed kan det fort bli slik at det i Ullensaker blir Tom Staahle eller Willy Kvilten som fører ordet i bryllupet ditt. Eller Hans Thue og Karl Henrik Laache i Nannestad, eller John-Erik Vika i Eidsvoll – og så videre. Endringen gjelder alle kommuner i hele Norge, og det er heller ikke gitt at det er ordførerne som skal stå for vigslene. Det er opp til kommunestyrene å utnevne vigslerne.

MÅ HA SAK PÅ BORDET

Før kommunene kan ta imot brudepar, må kommunestyrene vedta hvordan opplegget skal være.

– Vi må vedta hvordan vi skal gjøre dette før vi setter i gang, sier ordfører Tom Staahle i Ullensaker.

Han og varaordfører Willy Kvilten er imidlertid klare for oppgaven.

– Absolutt, sier Willy Kvilten.

– Jeg har til og med satt meg inn i «liturgien» – hva man skal si å gjøre i løpet av seremonien. I den grad det blir en stri strøm av brudepar her hos oss, er jeg klar for dette, smiler Kvilten.

EGET FORMULAR

Å vie folk er ikke overlatt til tilfeldighetene: Sammen med brevet fra departementet, kommer en egen tekst og oppskrift som skal følges.

Den starter med «Kjære brudepar. Dere har kommet hit i dag for å bli viet til ektepar. Jeg vil minne dere om hvilken stor og viktig begivenhet det er nå to mennesker velger å leve sammen i ekteskap.»

Og sånn fortsetter det, helt til to «ja» bra brudeparet.

– Alle er velkomne, heterofile og homofile. Nå skal vi se på hvordan vigsler kan gjennomføres i praksis, sier Willy Kvilten.

DEL AV KOMMUNEREFORMEN

Å overføre borgerlige vigsler til kommunene er en del av kommunereformen, og oppgavefordeling mellom stat og kommune. Ordningen ble foreslått allerede i 2015.

– Oppgaven overføres fra Tingretten til kommunene. Avhengig av når vi får på plass detaljene – hvem som skal stå for vigslene og hvor det skal skje, regner jeg med at vi er klare for dette fra januar 2018, sier ordfører Tom Staahle.

Fakta
  • I 2015 ble det foreslått å overføre borgerlige bryllup fra Tingretten til kommunene. 
  • Nå innføres ordningen, og kommunene får i oppdrag å ta imot som vi gifte seg borgerlig. 
  • Det er opp til kommunene hvem som skal forestå vigslene, men ordførerne er selvskrevne kandidater 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.