Alle våpen skal være registrert hos politiet med eierens navn.

– Men fortsatt er det flere som er i besittelse av uregistrerte våpen. Nå er tida inne for å ordne opp, påpeker lensmann Jan Vidar Karlsen i Eidsvoll og Hurdal.

VÅPENAMNESTI

I går inntrådte nemlig et tre måneder langt våpenamnesti. Fram til og med 31. mai kan alle som har uregistrerte våpen, melde fra til politiet uten å bli straffet.

MANGE ARVEDE VÅPEN

– Vi regner med at flere har overtatt et våpen ved arv når det opprinnelige eieren har gått bort, sier lensmannen.

– Mange er ukyndige og vet ikke hva de skal gjøre. Ta kontakt med politiet, så vil vi være behjelpelige, sier lensmannen.

FLERE MULIGHETER

Karlsen lister opp fire mulige skjebner til uregistrerte våpen.

Man kan beholde våpenet ved å søke om tillatelse til å ha våpen. Har man arvet våpenet, må skifteattest legges fram.

Man kan overdra det til en som har gyldig våpentillatelse, eller til godkjent våpenforhandler. Overdragelsen må registreres hos politiet.

Våpenet kan innleveres til politiet for destruksjon.

Våpenet kan plomberes og dermed gjøres varig ubrukbart.

– Det siste er mest aktuelt med gamle våpen som har affeksjonsverdi. Alle brukbare våpen skal oppbevares i våpenskap. Har man et gammelt våpen, må det være hyggeligere å kunne henge det framme, sier Karlsen.

ANONYMITET

Man behøver ikke oppgi navn og adresse ved innlevering av uregistrerte våpen.

– Våpenet kan innleveres til politiet hvor som helst. Vi stiller ingen spørsmål, og våpenet kan også innleveres av en tredjeperson, forteller Karlsen.

Lensmannen påpeker at leveringen må skje i trygge former, uten ammunisjon i våpenet.

Sprengstoff, tennmidler og krutt kan ikke leveres inn.

– Da må man varsle politiet slik at sprengstoffet kan hentes av særlig kyndig personell, opplyser Karlsen.

TREDJE AMNESTI

Dette er det tredje våpenamnestiet i løpet av de siste 20 årene.

– Første gang fikk vi inn store mengder våpen, flere hundre, blant annet mange gamle militære våpen, forteller lensmannen.

Andre gangen, i 2008, fikk vi inn langt færre. Det skyldes nok at mye ble ordnet opp i det første amnestiet, men det finnes nok fortsatt noen som sitter med et uregistrert våpen og som ønsker å få ordnet opp, sier Karlsen.

KRIMINALITET

– Det finnes vel også dem som ikke ønsker å ordne opp.

– Ja, det vil alltid være misligheter, særlig når det gjelder håndvåpen. Vi kommer ikke borti mange slike i vårt distrikt. Slike våpen er helst i omløp i mer sentrale strøk der det kriminelle miljøet er tøffere, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Politiet har tatt flere ungdommer med våpen på Jessheim

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.