Ullensaker kommune har søkt om å få såkalt «parkeringsmyndighet». Lensmannen har allerede bifalt forslaget, og sier at flere enn politiet må trå til dersom man ønsker å komme det økende parkeringskaoset i flyplasskommunen til livs. Kommunestyret har vedtatt å søke om parkeringsmyndighet, og nå ligger saken hos vegvesenet, som krever at kommunen får på plass en rekke detaljer før de kan gi Ullensaker kommune de nødvendige tillatelsene.

Les også: Flere parkeringsplasser ved Dal stasjon

– ET ØKENDE PROBLEM

Ullensaker kommune opplever biltrafikken og parkeringsproblemene i kommunen, og særlig på Jessheim, som økende – og farlig.

– Parkering av biler og feilparkeringer er et problem som er økende langs kommunale veier, plasser og gater, sier rådmann Rune Hallingby.

– Dette skaper trafikkfarlige situasjoner og uryddige forhold, i tillegg til at drift og vedlikehold av vegnettet tidvis blir vanskelig. Ullensaker, og særlig Jessheim by, vokser fort. Dette medfører også et større trykk på vegnettet vårt, og antall biler øker i takt med boligutviklingen, sier han.

Kommunen har søkt om å få ilegge gebyrer for brudd på parkeringsbestemmelsene langs alle offentlige veger i Ullensaker kommuner som er åpen for alminnelig ferdsel, i tillegg til myndighet til å sette opp skilt langs de kommunale veien. At kommunen ønsker at Jessheim skal være en sykkelby er også et poeng:

– Kommunen kan håndtere parkering på en ryddig måte som også kan bidra til å fremme sykkel og gange på en positiv måte, sier rådmannen.

MÅ SE PÅ DETALJER

Men før kommunen kan sende ut parkeringsvaktene sine, må Statens vegvesen gi kommunen myndighet til å drive kontroll med parkering i kommunen.

– Vi har allerede fått en søknad, men den mangler noen viktige avklaringer, skriver Gro Bakkerud, seniorrådgiver i Statens vegvesen, i et svarbrev til kommunen.

– Vi må få en søknad der kommunen blant annet beskriver hvordan de har tenkt å håndheve parkeringsbestemmelsene. Det må også framkomme at søknaden gjelder hele kommunen, skriver Bakkerud.

I tillegg krever vegvesenet å få vite hvordan kommunen har tenkt å håndtere eventuelle klager som kommer inn, og det må framkomme at kontrollørene er ansatt i kommunen. Det kreves også at det etableres et opplæringsprogram for kontrollørene.

EGEN STYRINGSGRUPPE

Formannskapet i Ullensaker vedtok tirsdag å sette ned en arbeidsgruppe for å lage en plan for hvordan parkeringsmyndigheten skal forvaltes.

Arbeidsgruppa har fått i oppdrag å utrede og gå igjennom kravene som Statens vegvesen har satt. Når arbeidsgruppa er ferdig, vil en utfyllende søknad bli sendt inn. Arbeidsgruppa består av ansatte fra ulike etater i Ullensaker kommune. Rapporten skal være ferdig i tide til å sende den endelige søknaden innen utgangen av 2017.

– MÅ TA GREP

Kommunen vil ta grep før det skjer noe alvorlig. Varaordfører Willy Kvilten i Ullensaker kommune sier det er nødvendig å gjøre noe med situasjonen.

– Vi har en del kommunale veger og parkeringsplasser. Det er særlig trafikkfarlige situasjoner vi vil til livs, sier han. Varaordføreren sier at håndheving av parkeringsbestemmelser vil gjelde for hele Ullensaker kommune, men at det kan bli ulike restriksjoner avhengig av veien og hvor den er. 

– Jessheim sentrum er i en særstilling når det gjelder trafikk, men en parkeringsmyndighet gjelder hele kommunen. Bilførerne må rette seg etter skilting på det enkelte stedet, sier Kvilten. Når der gjelder kostnader er ikke Kvilten spesielt bekymret. 

– Det vil koste kommunen litt å enten leie inn et firma eller ansette kontrollører selv. Men vi vil også ta inn penger i gebyrer. Det vil kanskje gå opp i opp, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.