MORN! I dag på en gloheit lørdag skal jeg ikke forsøke å redde verden, verken på streken eller mellom linjene. I dag handler det om samlemani. Jeg var helt sikker på at jeg ikke hadde en snev av dette, men nå viser det seg at joda: Det er blitt samlet på nesten alt. På godt og vondt.

Det meste samler bare støv, men jeg får meg ikke til å kaste noe som helst. Det være seg et vell av postkort fra venner, folk jeg har glemt og familie, brev fra gamle flammer og brev fra folk jeg traff på språkskole i 1973 eller på diverse turer rundt i Europa på Inter-Rail. Hvor er alle samme nå? Hva skjedde? Det er her brev og ord som er 45 år gamle og siden har vi ikke hatt kontakt.

KASSER

Her er en liten brevsamling fra Rolf Madsen på Folkehøgskoler og fra Rune Westengen, luftforsvarsstasjonert i Bodø, er også intakt. Mye morsomt for gamle øyne. Mye støv og nysing også.

Og, alt dette ligger nå pent i en stabel av kasser, sortert og ryddet. Her er det billetter, bilder og fotballprogrammet fra den første turen til England sammen med Kjell-Arne Aas, det er boardingkort med Braathen Safe fra sommeren 73, det er minigolfresultatkort, menyer, kvitteringer og diverse utklippsbøker med dikt og tull og tøys. Ja, også har vi alle de gamle negativene med bilder da. Gode Gud (som vi ikke tror på) så mye.

SKATTEJAKT

Mye av dette trodde jeg for lengst var kassert, men en helrydding i boder og kjeller var som ei skattejakt uten at det var særlig skatter for annet enn meg da. Men moro? Ja. Samlemanien er virkelig der. Den er vel også genetisk fordi jeg fant også haugevis med brev og andre etterlatenskaper, mynter og frimerker, som faren min også tok vare på. Galskap går i arv, sunn galskap altså.

Nederst i en eske fant jeg også ei kladdebok (se bildet) fra 1980. Her er det klippet ut og limt inn de første frilansjobbene for Eidsvold Blad og ei kort tid i Romerikes Blad. Mitt første bilde på trykk i denne avisa er datert 27. Januar 1979 under tittelen ”Til glede for de myke” og er fra arbeidet på riksvei 181, Myhrersletta, ny gang og sykkelsti. Det var altså sånn det hele startet, til glede for de myke.

LES OGSÅ: Lokalhistorikk i bilde-, lyd- og humorformat

SKUTA-ROT

Videre er det sirlig limt inn bilder og bildetekster som ”Hvem har ansvaret for Skuta-rot?”, ”EIF trente jevnt i Eastbourne i sommer”, ”Natursvineri” og et bilde av onkel Jørgen Lauritsen på Sagmoen som stolt viser fram en abbor på 900 gram som da ga ham den viktige fjerdeplassen i klassen abbor i denne avisas legendariske fiskekonkurranse.

Den første ordentlige saken som ble skrevet sto på trykk 22. oktober 1979 og den var fra Bøn under tittelen ”Dyktig bøtteballet” , om dugnadsgjengen til Bøn Fotballklubb og et bilde av dronningen av Bøn, Hedvik Stenberg. Vi kan også nevne titler som ”Vellykket juletrefest for psykisk utviklingshemmede”, ”Langt mellom lokale lyspunkter i Hurdal” (Rankingrenn og storslalåm) og ”Svakt da Turn slo Nannestad 15-12”. Den siste saken handler om håndball i fjerdedivisjon damer. Vi kan opplyse om at Kari Britt Møller laget fem mål for Nannestad, mens Grethe Arntsen dundret inn sju for Turn.

KJØTT OG BLAUPUNKT

Kladdeboka med utklippene viser at som frilanser så var det bare å stå på helg og søkten (er dette et veldig gammelt uttrykk som skrive slik?) og vi kan ikke nevne både smått og stort, men to til: 4. juni 1980 ”Distriktsjordmor Torun Hoel Flesvig sier takk for seg” og ei dobbeltside den 17. juni under tittelen ”Ullensakers første rocke-festival” der denne skribent ikke var spesielt snill mot de lokale punkerne i bandet De Sjenerte, og jeg lurte også på hvorfor folk ikke møtte opp, men jeg rodde meg vel inn og skrev meget rosende om bandene Blaupunkt og Kjøtt....dette var ikke partert musikk, ei helle daukjøtt...”.

Ja, ja. God sommer til alle som holder med EIF og til dere som svømmer på rygg fra Merra til Seebergsletta. Tur/retur.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.