Siden de to ikke klarte å bli enige om høyden på hekken, havnet saken i Forliksrådet. Heller ikke der kom de to til enighet. Dermed havner nå saken i Norges Domstoler, nærmere bestemt i Øvre Romerike tingrett, som en tvistesak.

– FØRSTE HEKKESAK

Kathinka Theodore Aakenes er saksøkers advokat.

– Jeg har ikke vært borti hekkesaker tidligere. Dette blir min første sak i emnet. Jeg har tidligere ført nabotivstesaker i retten, men jeg jobber meste med familierettslige forhold, sier hun.

Hun tror at de fleste slike saker blir løst naboene mellom, uten at de havner verken i Forliksrådet eller rettssystemet.

– En god del saker får sin ende i Forliksrådet, men noen må til retten. For dem som er berørt, altså partene, er dette veldig viktig, sier Aakenes.

MER VANLIG I OSLO VEST

– Slike tvistesaker er mer vanlig på Oslo vest enn her. Jeg leste om en en hekkesak for en tid tilbake. Der sto striden om en fem meter høy hekk. Den ble dømt til å kuttes til tre meter, sier Odd Magne Gjerde, sorenskriver ved Øvre Romerike tingrett.

– Det er en kø av straffesaker som venter på behandling i domstolene. Hva mener du om at stridigheter rundt en hekk opptar tid og ressurser i rettsvesenet?

– Man har jo krav på også å få avgjort sivile tvister hos domstolene, svarer sorenskriveren.

– Behandling av en tujahekk kan komme til å koste tusenvis av kroner. Hvem dekker dette?

– Begge parter har som regel rettshjelpsdekning via sine villapoliser. Det fører til at tvisteviljen blir mer villig. Det er ikke sikkert sakene hadde endt i retten om partene måtte betale ut av egen lommebok, sier Gjerde.

I teorien kan en slik hekkesak, om den er prinsipiell, gå helt opp til Høyesterett, men det er i sjeldne tilfeller.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.