Det er studiespesialiserende VG2-elever i faget teknologi- og forskningslære skole som har vært i Florida for å lære mer om luft- og romfart.

For syv år siden var elever fra Nannestad videregående skole de første ikke-amerikanske som deltok i Astronaut Training Experience (ATX) ved Kennedy Space Center.

«ARBEIDET PÅ MARS»

– I år var elevene fra Nannestad de første betalende kunder til det nye Mars-baserte ATX-programmet. Gjennom et realistisk simuleringsprogram fikk elevene et innblikk i hvordan en Mars-ferd vil bli gjennomført i den nye Orion-kapselen og opplevelsene på overflaten av den røde planeten. I tillegg til selve oppskytingen fikk elevene prøve arbeid på romstasjonen i vektløs tilstand og utfordringene for et kjøretøy i Mars-landskapet. Med VR-briller på ble det mulig å bevege seg og arbeide på overflaten av en annen planet, forteller faglærer Kjell-Arnt Nystøl.

ORION-KAPSELEN

I en kopi av den nye Orion-kapselen utførte noen elever oppgavene til besetningen, klar for oppskyting til ISS, den Internasjonale romstasjonen. Andre satt i «Mission Control», hvor de både gjennomførte oppskytingen og kommuniserte med mannskapet om bord i Orion. Viktigheten av å samarbeide og kommunisere godt for å lykkes, alt med engelsk som arbeidsspråk, fikk en realistisk test.

– Det er nettopp for at elevene i teknologi- og forskningslære, kommende ingeniører og forskere, skal få dette perspektivet på undervisningen i klasserommet at vi tar denne turen hvert år, sier faglærer Kjell-Arnt Nystøl.

I tillegg til teknologifokuseringen hadde elevene et tredagers besøk på en amerikansk High School.

SKOLESAMARBEID

– De siste tre årene har Nannestad videregående skole samarbeidet stadig tettere med en privatdrevet videregående skole i Lakeland, Florida. All Saints Academy leverer høy kvalitet og resultater på undervisningen. Samarbeidet for faget teknologi- og forskningslære er kommet i stand blant annet fordi de satser på en MakerSpace undervisningsarena, som de kaller Studio training. Her utfordres elevene til å tenke realfag og kreativitet. Når våre elever fra Nannestad blir koblet med elever fra All Saints, skapes en arena for nye tanker, metoder og kunnskap» sier faglærer Kjell-Arnt Nystøl.

I tillegg til to dager på Kennedy Space Center og en spesialforelesning fra direktøren for NASAs teknologi overføringsprogram, besøkte klassen blant annet fornøyelsesparken Epcot i Disneyworld i Florida med «teknologibrillene» på.

LES OGSÅ: Lokale kokker sikret smakfull seier

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.