Hvert år kommer det rundt 90 unge asylsøkere til Øvre Romerike. Disse skal integreres i lokalsamfunnet, men hvordan gjøre dette på best mulig måte?

MED UTGANGSPUNKT I SEG SELV

– Hvis det var du som var kommet til et annet land som flyktning, hva ville du ha trengt for å bli inkludert i lokalmiljøet? Det var dette spørsmålet vi stilte elevene, sier Anne Løvås i Eidsvoll 1814.

1300 ungdommer la hodene i bløt, og det kom mange gode forslag på bordet. Til slutt sto det tilbake to fra hver skole. Disse ble presentert i Eidsvoll 1814 mandag, og så var det opp til juryen, som besto av ordførerne i Øvre Romerike-regionen og Astrid Galstad fra Eidsvoll 1814, å plukke ut de tre beste.

– Ikke lett i det hele tatt, sa Galstad, da alle var samlet i Rikssalen.

RUNNI, GJERDRUM OG NANNESTAD

Runni ungdomsskole fra Nes kom på tredjeplass med sitt forslag om multikulturelle aktiviteter med utgangspunkt i kjærlighet.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Hvorfor snakker vi om kjærlighet?» spurte gruppen som har gått inn i grunnleggende menneskelige behov, og trukket fram «kjærlighet» som en basis for trivsel og trygghet. Gruppen mener det er viktig å gå inn i fordommer og hvorfor noen faller utenfor sosiale fellesskap, og gjennom faget MKA øke kjennskap og forståelse – og bidra til at alle føler seg som en del av felleskapet».

Som en god nummer to kom Gjerdrum ungdomsskole med sin løsning «# notalone».

Om dette sier juryen blant annet: «Gruppa viser at de gjennom sosiale medier kan ta samfunnsansvar og skape en plattform der unge flyktninger lett kan komme i kontakt med andre ungdommer og bli en del av lokalmiljøet. Gruppen har også tenkt at dette skal resultere i en gruppe som samles til aktiviteter. Gruppen har en gjennomtenkt idé, med et navn som viser en forståelse for hvordan det kan oppleves å komme ny til et land, uten sine nærmeste å støtte seg på».

Nannestad ungdomsskole ble vinneren. De kom med forslag om «USF-Ungdommens sosiale fritidsgruppe». Juryen likte ideen om en fritidsgruppe drevet av ungdom for ungdom. Den framhevet det positive i at dette tiltaket er i regi av ungdom som vet hva jevnaldrende trenger, og at det er et tilbud som enkelt kan realiseres uten at det skal koste den enkelte noe. Juryen mente at tiltaket vil ha en positiv innvirkning på ungdommers oppvekstmiljø, og at tiltaket gjør at de på en enkel måte kan knytte vennskapsbånd, og finne trygghet og tilhørighet i lokalmiljøet.

Vinnerteamene fikk hver sin sjekk på henholdsvis 3000, 2000 og 1000 kroner.

LES OGSÅ: Unge asylsøkere har blitt racere på vedproduksjon

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.