• DEMONSTRASJON: Det har vært demonstrasjoner flere steder i Catalonia, blant annet i byen Vic, en time nord for Barcelona. Foto: Albert Alemany

– Her i Catalonia er det urolige tider om dagen. Ikke fordi det er uroligheter i gatene eller krangling folk imellom. Livet går tilsynelatende sin gang. Men alle er nervøse, enten de ønsker løsrivelse fra Spania eller ikke. Det finnes et generelt ønske om dialog, om at politikerne skal begynne å gjøre jobben sin, men samtidig kommer det stadig sterkere signaler om at sentrale myndigheter i Spania ikke deler dette ønsket om dialog. De siste dagers hendelser har gjort at folk i Catalonia føler at sentralmyndighetene ikke bare har bestemt seg for at folkeavstemningen, som ble urovekkende hardt slått ned mot, var ulovlig, men at hele den politiske prosessen er uakseptabel og ulovlig, forteller Engelstad.

MEDIA UNDERLEGGES KONTROLL

Lørdagens vedtak om å stramme inn selvstyret innebærer ikke bare at alle ministre i den katalanske regjeringen fjernes og at departementene underlegges den spanske sentralregjeringen.

– Det betyr også at det katalanske politi og offentlig radio og tv underlegges direkte kontroll, ved at ansatte i lederstillinger erstattes av meningsfeller av den spanske regjeringen. Det andre vedtaket er at det skal holdes nyvalg i det katalanske parlamentet innen et tidsrom på seks måneder, og at alle bestemmelser tatt av parlamentet underlegges vetorett for den spanske sentralregjeringen, sier Engelstad.

IKKE GATEKAMPER

Hun påpeker at det er en situasjon uten gatekamper eller utrygghet i samfunnet.

– Den politiske konflikten vises bare gjennom at det stadig oftere demonstreres i gatene, men det blir fortsatt ikke knust en eneste flaske eller veltet en eneste søppelcontainer, noe som gjør dem fredeligere enn de fleste fotballfeiringer. Imidlertid har den katalanske befolkningen begynt å merke en viss utmattethet og tendenser til slitte nerver, sier Engelstad.

Hun forteller at hun møter mange som sover dårlig, og i avisene intervjuer man psykologer som melder om dramatisk økning i nye pasienter de siste ukene.

– Mange orker rett og slett ikke se på nyhetene lenger. Folk begynner å savne muligheten til å interessere seg for noe annet. Vi får endelig håpe at politikerne gjør dette mulig snart, sier hun.

HAR STUDERT KONFLIKTLØSNING

Engelstad endte etter studier i fred og konfliktløsning i Castellón, Valencia, opp i Catalonia for snart 20 år siden. Der giftet seg inn i en katalansk storfamilie, og driver i dag et firma sammen med sin mann.

– Her har jeg fulgt den politiske utviklingen på nært hold fram til dagens situasjon, og på tross av at jeg selv ikke alltid har forstått katalanernes voksende trang til å løsrive seg fra Spania har jeg fått stor respekt for deres kamp for å kunne styre seg selv og bevare sin egenart, inkludert sitt eget språk, sier Engelstad.

LES OGSÅ: Fylket skal hete Viken

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.