Etter forslag fra Karl Henrik Laache (V) og Hans Thue (Ap) ble det flertall i Nannestad kommunestyre for å be politimesteren om å opprettholde det lokale lensmannskontoret da høringsuttalelsen til nærpolitireformen ble behandlet tirsdag.

- Det er sikkert slik at det er behov for endringer i politiet, og mange av de endringene som er foreslått er godt begrunnet. Jeg lurer imidlertid på navnet nærpolitireformen. Å kalle det en nærpolitireform når målet for dem som har fremmet forslaget er å halvere antall lensmannskontorer og erstatte dette med enkeltpersoner som skal være på et kontor én dag i uka eller rullende politipatruljer, ja det forstår jeg rett og slett ikke. Nannestad kommune kan ikke se at de løsninger politimesteren foreslår i høringsbrevet når det gjelder politiets tilstedeværelse vil ivareta viktige hensyn til samarbeid og forebygging i kommunen. Det tror jeg ikke blir mulig med det forslaget som foreligger, sier Laache.

TO LENSMANNSDISTRIKTER

Stortinget har besluttet at nærpolitireformen skal gjennomføres. Øst politidistrikt er etablert og politimesteren har laget et forslag til lokal tjenesteenhets- og tjenestestedsstruktur. Det foreslås to lensmannsdistrikter på Øvre Romerike; Ullensaker, som omfatter Gjerdrum, Nannestad og Ullensaker, og Eidsvoll, som omfatter Eidsvoll, Hurdal og Nes.

LES OGSÅ: Johnny Brenna tror ikke reformen vil øke kvaliteten på politiet, snarere tvert imot

- STRUKTUR- OG KVALITETSREFORM

Høyres Christian Bendz mener reformen er til det bedre.

- Vi står foran en spennende nærpolitireform, det til tross for at vårt eget lokale lensmannskontor foreslås nedlagt. Nedleggelse kan for flere oppfattes negativt, men sett alt under ett forstår man at dette handler om både en struktur- og kvalitetsreform, sier Bendz.

Han mener en viktig del av kvalitetsreformen er «politiarbeid på stedet».

- Dette betyr at patruljemannskapet i større grad vil gjøre ferdig saker der og da, slik at en fornærmet slipper å møte opp på et politikontor for å inngi anmeldelse. De vil være utstyrt med tekniske hjelpemidler som muliggjør dette. Færre lokasjoner vil medføre mindre utgifter til husleie. Disse midlene kan brukes til å finansiere stillinger og utstyr, sier Bendz.

FRIGJØRING AV TID

Han hevder at nærpolitireformen ikke handler om lensmannskontorets beliggenhet, men om patruljenes synlighet og operative evne.

- Det vil være på plass takket være strukturen som det nå legges opp til. Nærpolititireformen handler om å utnytte politiets ressurser bedre enn i dag som igjen handler om frigjøring av tid og ressurser for mer tilgjengelighet og tilstedeværelse. Høyre mener at politimesteren har kommet med en god og faglig gjennomtenkt anbefaling. Ordfører, dette handler ikke om antall tente lys på et lensmannskontor, men tiden det tar fram man har ringt 112 til hjelpen er på plass. Dette er noe som styrkes gjennom foreslått reform, sier Bendz.

- Jeg synes det ville være leit hvis hele denne reformen skal handle om utrykningstid. For meg så handler lensmannskontoret om noe langt mer. Det handler om et kontor hvor det er politifolk hele dagen, de er til stede når vi har barn på skolen, og de kjenner innbyggerne. Vi ønsker at lensmannskontoret blir opprettholdt, ikke nødvendigvis akkurat som i dag, men langt på veg med de viktigste funksjonene. Vi trenger lensmannskontoret for å trygge innbyggerne, sier ordfører Hans Thue.

Høyres seks representanter og to fra Frp stemte imot forslaget om å be om opprettholdelse av lensmannskontoret.

LES OGSÅ: Lensmann positiv til politireform: - Skal få et enda bedre politi

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.