• NYTT STED. Natteravnene er strålende fornøyde med at de nå har fått tilholdssted i Jessheim sentrum. Dette lille rommet i taxibua gjør stor nytte.
  • INSPIRERTE. Gunn Marit Hansen og Else Trine Risebrobakken har blitt inspirerte etter sin første tur med Greta Karine Braathen.

– Det er helt konge at vi nå får tilholdssted på stasjonen. Det er jo her ungdommen ferdes, sier Greta Karine Braathen, leder for Natteravnene på Jessheim.

DELER TAXIBUA

For rundt ett år siden kunne de ikke lenger bruke ungdomshuset Calypso som lager. Braathen forteller at de siden har vandret litt hvileløst omkring. På et nylig møte i Trivelig Uteliv, der utelivsbransjen, politi, og andre aktører kommer sammen, fortalte Natteravn-lederen om problemet. Da reiste Roar Stene Granlund seg fra stolen, og på vegne av Øvre Romerike Taxi ønsket han Natteravnene velkommen inn i taxibua på Jessheim stasjon. I tillegg til å være lagringsplass for jakker og utstyr vil basen midt i byen gjøre Natteravn-tilbudet mer tilgjengelig for ungdom, politi og andre med store og små behov. Natteravnene har vasket rommet, fått opp dør og hengelås, og innredet med kaffe- og vannkoker. Ved dårlig vær har Natteravnene også mulighet til å tilby litt ly til både seg selv og andre som er ute.

– Om folk er tørste eller fryser kan de komme inn her og få seg noe varmt å drikke, sier Braathen.

PRATER MED UNGDOMMENE

I dag er mellom 55 og 60 personer tilknyttet Natteravnene på Jessheim. De går tre og tre om gangen slik at hver på lista gjør den frivillige innsatsen et par-tre ganger i året. De vandrer ved utestedene, venter ved utgangen etter siste visning på kinoen, og er på plass når kveldens siste tog kommer. Gjennom å prate med ungdommene vet de ofte hvor det er fester. Ungdommene samles gjerne på steder som Olaløkka, Nordbytjernet og Ljøgodttjernet. Også der får de besøk av Natteravnene.

– Vi har veldig god kontakt med all ungdom, alle utesteder og voksne som ferdes i gatene. Jeg har vært med fra starten og har ennå ikke fått ett eneste ubehagelig ord. Det er kun positive tilbakemeldinger, sier Braathen.

MYE ROLIGERE UTE

I de snart 20 årene hun har vært Natteravn på Jessheim har gjerningen utviklet seg mye. Den gang gikk de ut klokken 12 på natta, hvor det gikk i ett med hjemkjøring av mange fulle voksne, og hvor de samtidig bevitnet mang en slåsskamp fram til 5-tiden om morgenen. Siden 2012 har det roet seg.

– Etter at Trivelig Uteliv kom så har situasjonen endret seg betraktelig. Politiet er flinke til å følge opp og alt virker veldig preventivt, sier Braathen.

Faktisk er det så rolig at de nå har bestemt seg for å kutte ut fredagene, og kun gå lørdager fra klokken 22 til 2.

– På fredagene er det nesten ingen som er ute, men på lørdagene er det fullt. Derfor prøver vi dette fram mot sommerferien, sier Braathen.

MOTIVERTE

Gunn Marit Hansen og Else Trine Risebrobakken er nye i Natteravnene Jessheim.

– Jeg har tenkt på å bli Natteravn i mange år. Og nå har jeg selv unger som er i den rette alderen, sier Hansen.

De to er kolleger og ble enige om å melde seg for å prøve. Risebrobakken forteller at de ble såpass godt mottatt på sin første runde, både av Greta og folk ute, at de fort ble enige om at dette er noe de vil være en del av.

– Da vi gikk for første gang kom tre-fire personer bort om fortalte at vi gjør en fantastisk innsats. Slike positive tilbakemeldinger gjør noe med en som person, og da får man i hvert fall lyst til å bli med videre, sier Hansen.

LES OGSÅ: Et helt nytt liv for musikk, dans og drama på Jessheim

LES OGSÅ: I 50 år har Orbit Arena hjulpet dem som trenger hjelp til å komme tilbake i arbeid

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.