Alt som vokser, trenger næring. Enten kjøper du kjemisk næring på flaske – eller så bruker du næring fra naturens eget kretsløp. Går du får sistnevnte løsning, som er sunn og miljøvennlig, vil du finne mye av det du trenger i din egen hage, i hjemmet – eller i din egen kropp!

Når du klipper gresset, luker vekk brennesle eller tisser, produserer du masse bra næring. I stedet for å kaste det vekk, eller spyle det ned i toalettet, kan du bruke det for å berike hagen.

Naturlig kretsløp

Ifølge André Strömqvist er det mange fordeler ved å bruke organisk gjødsel i stedet for kunstgjødsel i hagen.

– Næringsstoffene går rundt i et naturlig kretsløp mellom dyr og mennesker. Men når man lager kunstgjødsel, brukes olje og andre ikke-fornybare naturressurser, sier han.

Kunstgjødsel er lett tilgjengelig for vekstene, men det innebærer også at kjemikaliene lett lekker ut av jorden og havner i innsjøer, vassdrag og hav. Dessuten tilfører man tidligere låste næringsstoffer til kretsløpet – blant annet fosfor som utvinnes av gruver.

Gullvann

Urin utspedd med vann er gartner André Strömqvists favoritt. Han kaller det «gullvann».

– Vi pleier å ha en vannkanne på badet som vi tømmer et par ganger om dagen. Hvis man heller litt vann i den, kan man ha den stående i noen timer med urin uten at det begynner å lukte, tipser han.

Før bruk sper du ut urinen med vann – tommelfingerregelen er 1:10. Urinen inneholder stort sett de samme næringsstoffene som den flytende plantenæringen man kjøper. Vann flerårige planter med gullvann fram til midten av sommeren. Ettårige vekster kan vannes med gullvann også på sensommeren.

– Vi bruker det litt her og der i hagen, men ikke i kjøkkenhagen, av hensyn til gjester som synes det er ekkelt. Men ingenting er i veien for å gjøre det, bare man slutter en knapp måned før innhøsting, sier André Strömqvist.

Stallgjødsel

Stallgjødsel kan du hente gratis hvis du bor i nærheten av hester eller kyr, hvis ikke kjøper du det i sekker. Det er utmerket grunndgjødsel som gir jorden en god struktur – perfekt å blande inn når man anlegger kjøkkenhage eller et nytt bed.

– Hvis man henter fersk gjødsel, må den komposteres, altså brytes ned av mikroorganismer, i minst et halvt år før den kan brukes. Hvis ikke tar planterøttene skade, sier André Strömqvist.

Hønsegjødsel

Hønsegjødsel kan kjøpes i pelletsform og enten legges rett ut eller blandes med vann. Det samme kan gjøres med fersk hønsegjødsel – men husk at det kan lukte kraftig! André Strömqvist tipser om å gjødsle med hønsegjødsel når det ventes regn.

– Hønsegjødsel er veldig sterkt, så følg doseringen på pakken. Jeg bruker det som kompletteringsgjødsel i løpet av sesongen.

Kompost

En hagekompost som for det meste består av visne vekster, inneholder ikke så mye næring, og brukes mest til jordforbedring. En kjøkkenkompost, derimot, er veldig næringsrik.

– Kjøkkenkomposten kan bli kjempesterk, mer som gjødsel enn som jord. Den må blandes opp med vanlig jord. Trenger du å sette fart på en slumrende hagekompost, kan du tømme tissepotten i den, tipser André Strömqvist.

Gressklipp

Samle opp gressklippet og legg et lag på 5–10 centimeter rundt plantene eller mellom radene i kjøkkenhagen. Det brytes raskt ned ettersom det er ferskt og rikt på nitrogen. Men dropp gressklippet om du har brunsnegler – det skaper dessverre perfekte tilholdssteder for skadedyrene.

– Nær jeg har høstet inn aspargesen rundt sankthans, pleier jeg å legge et lag gressklipp mellom plantene, både som næring og for å forhindre ugress, sier André Strömqvist.

Brenneslevann

Fyll en bøtte med brennesler og hell på vann. La det stå en uke og rør om iblant. Det stinkende suppa gir masse energi til plantene dine! Spe med ti deler vann før du vanner med dette.

– Jeg bruker ikke brenneslevann så ofte, mest fordi jeg ikke rekker å springe rundt og plukke brennesler. Men jeg pleier å lage ugressvann av annet slags ugress på samme måte. Det er ikke helt like bra, men ugresset skal jo uansett bort, sier André Strömqvist.

Grønngjødsling

Jordforbedring handler ikke bare om å tilsette – du kan også dyrke deg til en bedre jord! Enten med vekster som tilfører næring, eller vekster som løser opp jorden. Begge typer bidrar med biologisk materiale.

– Jeg grønngjødsler overflater som ikke skal dyrkes opp på en stund, for at ikke ugresset skal få feste. Da jeg hadde et nytt dyrkingsområde med kompakt leirjord, dyrket jeg solsikker, blodkløver og honningurt. De har ulike egenskaper – og så ble det vakkert, sier André Strömqvist.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.