Nå er jagerflyet F-5B blitt gallionsfigur og venneforeningen kunne endelig vise fram sin stolthet.
- Vi er over gjennomsnittet glade i gamle fly, dette er en stor dag, smiler Hans Tangseter (79) og Dagfinn Tangen (79) som er to av dem som har engasjert seg mest i det uvanlige oppussingsprosjektet.
Sammen med flere fra Venneforeningen var Forsvaret, ordfører i Ullensaker, Harald Espelund, Norsk Luftfartsmuseum, Luftforsvarsmuseet i Bodø og prosjektleder Tore Langfoss bare noen av de oppmøtte. Hovin Musikkorps spilte under hele seansen og gjorde det særdeles staselig når ordføreren skulle avduke flyet.
Jagerflyet som ble produsert i USA ble overtatt av Norge i 1966 og har vært stasjonert på Rygge helt til det ble sendt til Gardermoen i 2000. Siden den gang har flyet stått inne på flymuseet og etter oppussingen var det enighet om at det har blitt det vakreste jagerflyet i Norge
LES OGSÅ: Avduker jagerflyet

Ikke mulig uten frivillige

- Dette har vi jobbet med siden september i fjor. Da jeg fikk forespørsel om å være prosjektleder var det det første jeg fikk beskjed om. «Vi vil ha deg som prosjektleder, men vi har ingen penger.» Heldigvis ble det realisert likevel gjennom hjelp fra næringslivet og frivillige. Dette hadde aldri gått uten alle de frivillige som har stått på med armer og hender for å få dette opp og stå, sier Tore Langfoss.
Sammen med 19 sponsorer har Forsvaret punget ut en halv million kroner og de resterende hundre tusen ble samlet inn av Venneforeningen.
- Dette er et fantastisk arbeid. Å restaurere et slikt jagerfly er å bevare et viktig stykke historie. Dette er kommunens nye stolthet og gallionsfiguren vil være belyst når det er mørkt. Jeg anbefaler alle å kjøre innom her om de kan det på kveldstid, det kommer til å være så vakkert, sier en rørt prosjektleder.

FAKTA:

Produsert: Northrop i USA.
Type: Jagerfly F-5B, toseters jagertrener.
Overtatt: 24. mai 1966 i USA.
Ankomst Norge: 18. juni 1966, Rygge lufthavn.
Siste flytur: 9. mai 1994
Toppfart: 1488 km/t
Lengde: 14,12 meter.
Flytimer totalt: 5750
LES OGSÅ: Fortsatt drift ved Flysamlingene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.